ŠOK! AMERIKA UVODI SANKCIJE HAGU! Pompeo započeo udar na sudije koje su zatvarale Srbe: Nećete vi da istražujete koga smo mi ubijali!

SAD će uvesti ograničenja za izdavanje viza osobama koje učestvuju u istragama Međunarodnog krivičnog suda (ICC), što je mera kojom žele da spreče da sud progoni SAD i njegove saveznike zbog zločina u Afganistanu, objavio je u petak državni sekretar Majk Pompeo.

Majk Pompeo
Majk Pompeo, Foto: Tanjug/AP

Trampova administracija je prošle godine najavila da će, ako sud otvori istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, razmotriti mogućnost da istražiteljima i sudijama ICC-a zabrani ulazak u SAD, zamrzne njihovu imovinu u Americi i procesuira ih pred američkim sudovima.

Pompeova izjava prvi je korak u tome smeru.

- Objavljujem politiku po kojoj će SAD uvesti ograničenja za izdavanje viza pojedincima koje učestvuju u istragama ICC-a protiv američkih vojnika - rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Hag
Hag, Foto: Tanjug

- Cilj tih ograničenja je da odvratimo ICC i od progona naših saveznika, uključujući Izraelce, bez njihovog pristanka - dodao je.

Direktorka Human Rights Watch-a, Andrea Prasov tu je odluku nazvala "nasilnim pokušajem kažnjavanja istražitelja suda".

- Mere protiv onih koji rade za ICC šalju jasnu poruku ubicama i mučiteljima: Vaši zločini proći će "ispod radara" - rekla je Prasov, pozivajući američke zastupnike da ukinu tu odluku i podrže ICC.

Hag sudije
Hag sudije , Foto: foto EPA

Tužitelj ICC-a zatražio je 2017. dopuštenje sudija za pokretanje istrage o navodnim ratnim i zločinima protiv čovečnosti u Afganistanu od 2003. godine, uključujući i u državama gde CIA ima svoje zatvore.

Sudije analiziraju sve dokumente dostavljene tužiocu i odlučuju o tome hoće li odobriti pokretanje istrage.

ICC, koji ima 123 članice uključujući celu EU, osnovan je 2002. godine radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti kada neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama da progoni počinitelje.

Glavne svetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice.

U Haškom tribunalu osuđen je veliki broj srpskih oficira i političara po naredbama Vašingtona. U toku su suđenja i Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi