Kina Zastava
AP Photo/Mark Schiefelbein)
Kina Zastava

AP Photo/Mark Schiefelbein)

Kina Zastava, Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein)

„Desetine naučnika uskoro bi mogle da se nađu pred sudom. Ako samo 10 odsto njih bude osuđeno, to bi značilo da bi oko 20 naučnika moglo da ode u zatvor zbog pomaganja Kini u proizvodnji super-oružja“, objavio je britanski Tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Naučnici su pod sumnjom da su nesvesno kršili stroge izvozne zakone donete kako bi se sprečilo da intelektualna svojina u osetljivim oblastima završi u „neprijateljskim državama“, rekli su izvori Tajmsa. Prema tim navodima, vlada se priprema da pošalje upozorenje naučnicima koji su pod sumnjom da su Kini prosledili istraživanja o naprednoj vojnoj tehnologiji.

Britanska vlada saopštila je Tajmsu kako je od 2008. godine za izvoz vojne robe ili tehnologije potrebna posebna dozvola.

Zapadne vlade optužuju Kinu za špijunažu, uključujući i hakerske napade, čija su meta vladini i korporativni sistemi. SAD su, tako, označile kineske tehnološke gigante kao bezbednosni rizik zbog njihovih navodnih veza sa kineskom Komunističkom partijom i vojskom, dok je Velika Britanija zabranila telekom kompanijama da instaliraju najnoviju 5G tehnologiju kineskog „Huaveja“.

Kineska vlada i tehnološke kompanije više puta su demantovale takve optužbe, uz navode da restrikcije koje se donose na zapadu krše međunarodne trgovinske sporazume, sprečavaju razvoj tehnologije i usporavaju ekonomski rast, protivno interesu biznisa i potrošača.

BONUS VIDEO: