Protesti u Americi
printscreen
Protesti u Americi, Foto: printscreen

 

Šef policije Detroita brani postupak svojih podređenih izjavom da su „postupili ispravno“, nakon što se pojavio snimak kako se policijsko vozilo polako približava grupi demonstranata a zatim povećava brzinu na 40 kilometara na čas usled čega je došlo do povreda nekoliko ljudi.

Policajci su pod istragom, izjavio je šef policije Detroita Džejms Krejg na konferenciji za novinare, na kojoj je branio akciju svojih podređenih.

Do reakcije šefa policije došlo je nakon što su policajci optuženi za provokaciju koja je dovela do eskalacije nasilja u vreme okupljanja demonstranata u Patonovom parku Detroitu.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci incidenta iz više uglova.

Dža Bas, dvadesetčetvorogodišnji žitelj Detroita jedan je od demonstranata koji je „poleteo“ na haubu policijskog vozila „SUV“. On je rekao da je pokušao da provede demonstrante kroz blokadu na autoputu Vernon prema Patonovom parku i da je stao ispred vozila u nadi da će ga sprečiti da udari pešake.

 „Umesto da stane, ubrzao je. Poleteli smo. Prešao je preko ruku i nogu ljudi i preko telefona jedne žene. Mislim da sam bio poslednja osoba koja se držala za automobil a onda je napravio manevar i zbacio me“, rekao je Bas za „Slobodnu štampu“.

„Šta biste vi učinili“, pitao je novinare koji su primetili da policajci nisu snosili nikakve posledice niti su udaljeni sa dužnosti.
Neimenovani demonstrant rekao je za „Klik Detroita“ da se policajci Detroita osećaju nedodirljivim i da mogu nekažnjeno da rade šta god hoće.

PROČITAJTE JOŠ: