Mihail Popkov
screenshoot/twitter
Mihail Popkov, Foto: screenshoot/twitter

Najgori ruski serijski ubica u istoriji u ponedeljak je osuđen za silovanja i ubistva 56 žena. Sud u sibirskom gradu Irkutsku proglasio je bivšeg policajca Mihaila Popkova krivim za ubistva počinjena između 1992. i 2007. godine, saopšteno je iz kancelarije tužilaštva.

Popkov je pobesneo kad je čuo da je sud odlučio da mu ukine pravo na penziju u iznosu od 24.000 rubalja mesečno. Najavio je žalbu na ovu odluku suda, pišu tamošnji mediji.

Ostatak života će provesti u samici

Popkov je osuđen dok je već bio u zatvoru, gde je već služio doživotnu kaznu za 22 ubistva. Popkov je naime još 2015. osuđen za silovanja i ubistva 22 žene, čime se ukupni broj njegovih žrtava penje na 78.

Njegove žrtve bile su stare između 18 do 50 godina.

Nakon ove presude, Popkova će preseliti u zatvor "The Polar Own" ili "Harp", namenjen za one zločince osuđene na doživotni zatvor, gde će ostatak života provesti u samici.

"Ubijanje ga je patološki privlačilo"

- Osudio bi ih na smrt čim su pristale da sa njim popiju piće - izjavio je državni tužilac Aleksandar Škinijov na izricanju presude, piše "Siberian Times".

PROČITAJTE JOŠ:

- Ubijanje ga je patološki privlačilo - dodao je.

Kada su njegovi zločini otkriveni, javnost mu je dala nadimak Vukodlak, jer je Popkov godinama radio u policiji i paralelno silovao i ubijao žene.

"Morao sam da očistim ulice od nemoralnih žena i prostitutki"

Za portal "Meduza" Popkov je izjavio da mu je cilj bio da "očisti ulice sibirskih gradova od nemoralnih žena i prostitutki". Neke žene je ubio dok je bio na dužnosti, u uniformi i vozeći policijski auto, pa mu je tako bilo lakše da stekne poverenje žrtava.

- Oprostio je trima ženama koje nisu htele da izađu sa njim. Njih je otpratio kući i čak im je pomogao da ponesu torbe. Očigledno je uživao u ubijanju. Neke njegove žrtve imale su 145 ili čak 170 ubodnih rana nožem, a neke je ubio sekirom - objasnili su tužilac.

Broj žrtava Mihaila Popkova premašuje dosadašnje ruske rekordere među ubicama. Aleksandar Pićuškin osuđen je 2007. godine na doživotni zatvor zbog 48 ubistava, a Andrej Čikatilo je još u vreme Sovjetskog saveza osuđen za 52 ubistva.