Vijetnam
EPA
Vijetnam

EPA

Vijetnam, Foto: EPA

Zemlja jugoistočne Azije ponovno je u visokoj pripravnosti nakon što su vlasti u subotu potvrdile prve zaraze posle gotovo 100 dana.

Prvi pacijent, 57-godišnji muškarac, nije imao međunarodnu istoriju putovanja i u poslednjih mesec dana je živeo u Da Nangu, saopštilo je vijetnamsko Ministarstvo zdravlja.

Sledećeg dana potvrđena su još dva slučaja, svi u Da Nangu ili oko njega.

Evakuacije uglavnom lokalnih turista trajaće najmanje četiri dana dok domaće aviokompanije svakodnevno izvedu oko 100 letova iz Da Nanga u 11 drugih gradova, navodi se u saopštenju vlade.

Vijetnam je takođe uveo mere socijalne distance u Da Nangu, nakon što su novi slučajevi potvrđeni. Vlada je zabranila okupljanja više od 30 ljudi na javnim mestima, a nošenje maski u javnosti u gradu je obavezna.

Vijetnam je još uvek zatvoren za strani turizam, ali došlo je do porasta domaćih putnika koji su želeli da iskoriste povoljne letove i turističke aranžmane za lokalna odmarališta.

Oni koji se vraćaju iz Da Nanga u druge delove zemlje trebalo bi da idu u karantin kod kuće 14 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vijetnam, koji je dobio pohvale za brzo i potpuno zaključavanje zbog bolesti, do sada je potvrdio samo 420 slučajeva bez smrtnih slučajeva, pokazuju statistike sa Univerziteta Džon Hopkins.

PROČITAJTE JOŠ: