Jemen
screenshoot/Twitter
Jemen

screenshoot/Twitter

Jemen, Foto: screenshoot/Twitter

U poslednjih nekoliko meseci radnici ne prestaju da kopaju grobove, sahrane se rutinski odvijaju, gradsko groblje Al Radvan brzo se širi i grobljanske parcele sada su već sasvim blizu rezidencijalnog bloka, izvestio je dopisnik CNN.

Lokalne medicinske službe upozoravaju da se ove godine broj smrtnih slučajeva značajno povećao iako ratni sukobi nisu ni približno intenzivni kao prethodnih godina.

"Pogledajte samo moju mašinu kopačicu. Evo, od jutros do sada iskopao sam 20 grobova", kaže Saleh, radnik groblja Al Radvan u Adenu.

Jemen

Youtube/Printscreen

Jemen, Foto: Youtube/Printscreen

Samo tokom prve polovine maja gradske vlasti su evidentirale 950 smrtnih slučajeva, gotovo 4 puta više nego tokom celog marta, ili upola manje od zbira svih ratnih žrtava tokom cele, ratne 2015. godine kada je grad svakodnevno devastiran neprekidnim, razornim oružanim sukobima, raketnim napadima i bombardovanjima.

Osim korona virusa, Jemenom hara i virus Čikungunija, a nadležni tvrde da u zemlji ima i više od 100 hiljada obolelih od kolere.

Uprkos apokaliptičnoj situaciji u Jemenu, humanitarni centri za distribuciju osnovnih životnih namirnica i bolnice više ne rade zbog hroničnog manjka novca i donacija, a doktori koji još nisu napustili ovu opustošenu zemlju sve više strahuju za ličnu bezbednost.

Prema rečima dr Išraka Al Subeija, "Jemen je uništen u ratnim sukobima i nije u stanju da se izbori sa tri različite epidemije, ekonomskim kolapsom i političkom nestabilnošću".

Povećanje broja smrtnih slučajeva do kovida-19 tumači se kao upozorenje da najgore tek predstoji.