Majk Pompeo
EPA/Michael Reynolds
Majk Pompeo

EPA/Michael Reynolds

Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

- Ne možete postići mir i stabilnost na Bliskom istoku bez suprotstavljanja Iranu. To jednostavno nije moguće - naveo je Pompeo.

PROČITAJ JOŠ:

Iran je, kako prenosi AP, osudio održavanje tog skupa nazivajući ga američkim antiiranskim cirkusom.

Rusija je poručila da neće prisustvovati konferenciji koju je, kako navodi američka agencija, "preskočila" i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Persijski zaliv bliski istok Iran Bahrein Katar

Profimedia

Persijski zaliv bliski istok Iran Bahrein Katar, Foto: Profimedia

Rojters navodi da je Pompeo na skupu pozvao na "novu eru saradnje" u rešavanju bliskoistočnih izazova, ističući da nijedna zemlja ne može da stoji po strani.

- SAD se zalažu za novu eru saradnje naših zemalja o tome kako se suočiti s tim pitanjima - rekao je Pompeo obraćajući se ministrima spoljnih poslova i drugim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi.

PREPORUČUJEMO:

Britanska agencija navodi da se Pompeo uzdržao od direktnog kritikovanja Irana, ali da je tu zemlju svrstao na listu regionalnih izazova - od Sirije i Jemena do palestinsko-izraelskog mira.

- Nijedan od regionalnih izazova se neće rešiti sam od sebe. Zajedno moramo raditi na uspostavljanju bezbednosti. Nijedna zemlja ne može ostati po strani - kazao je Pompeo.

Konferencija u Varšavi se održava pod pokroviteljstvom Poljske i SAD.

Na konferenciji zvanično nazvanoj Ministarski program za promociju budućnosti mira i bezbednosti na Bliskom istoku, prisustvuju i predstavnici desetak arapskih država.

Pompeo se uoči otvaranja konferencije sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Netanijahu je pozdravio učešće zvaničnika arapskih zemalja na konferencij, navodeći da to predstavlja znak promene u pogledu prioriteta regiona.

Izraelski premijer Netanijahu je jedini šef vlade koji prisustvuje konferenciji.