KORONA DOPRLA I U DUBINE AMAZONIJE Pleme koje tamo živi je ugroženo, preti im prava katastrofa (VIDEO)

Starosedelačke zajednice bi mogle da nestanu

Starosedeoci
Foto: print screen YouTube

Koronavirus stigao je i do starosedelačkih zajednica duboko u Amazonu koje bi mogle da pretrpe katastrofalne posledice pandemije pošto su kroz vekove bile desetkovane bolestima koje su doneli evropski osvajači

Janomami, udaljeno domorodačko pleme u Amazonu zabeležilo je prvi slučaj koronavirusa nakon što je 15-godišnji dečak kritično oboleo. Tinejdžer, koji pripada zajednici Janomami uz brazilsko-venecuelansku granicu, nalazi se na intenzivnoj nezi sa simptomima kovid-19.

Primljen je u Opštu bolnicu Roraima, najseverniju brazilsku državu 3. aprila pošto je bio kratkog daha, imao bolove u grudima, grlu i visoku temperaturu.

Dečak je oboleo pošto se vratio u rezervat, pošto je prethodno napustio školu koja je obustavljena zbog pandemije koronavirusa.

Sedam plemena sada se zarazilo smrtonosnim virusom u amazonskim državama Para, Amazonas i Roraima. Njihove infekcije su unele strah kod brazilskih medicinskih stručnjaka da se domorodačke zajednice u zemlji suočavaju sa nezapamćenom krizom.

Starešine zajednice su najosetljivije na smrtonosne efekte virusa, a njihova smrt oduzela bi plemenu njegovu veoma cenjenu mudrost i hijerarhiju koja bi mogla da osloboditi 'haos' unutar zajednice.

Da bi se borili protiv epidemije, pripadnici nekih zajednica razbijaju se u manje grupe opremljene lovačkim zalihama kako bi se izolovali. Istraživač Saveznog univerziteta u Sao Paulu dr Sofia Mendonca rekla je za BBC: 'Postoji neverovatan rizik da se virus proširi po matičnim zajednicama i da ih zbriše.

„Svi se razbole, a vi izgubite sve stare ljude, njihovu mudrost i društvenu organizaciju. To je haos."
Prethodne epidemije, poput epidemije boginja iz 1960-ih godina u kojima je umrlo 9 odsto plemena Janomami, prouzrokovale su pustoš među domorocima u brazilu jer nisu izgradili imunitet i nisu imali odgovarajuće lekove


Predsednik Saveza autohtonih organizacija u Rio Negro (Foirn) Marivelton Bare rekao je da su neke lokalne zajednice 'u panici'.

"Treba da odnesemo hranu u sela kako se oni ne bi izlagali riziku u ovom kritičnom trenutku."

Članovima zajednica rečeno je prestanu da dele pribor za jelo i da izoluju one koji su se zarazili.

Iako je još mali broj zaraženih u plemenima, Brazil ima više od 18.000 slučajeva infekcije koronavirusom i 957 smrtnih slučajeva.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi