Španija
EPA
Španija

EPA

Španija, Foto: EPA

Virulentnost i smrtonosnost korona virusa poklopila se sa činjenicom da treba da prođe najmanje nekoliko dana da se simptomi pojave, ali i sa greškama vlada koje su pratile njen uticaj pre nego što su se bavile sprečavanjem širenja, prenosi CNN.

Pojava masovnog oboljevanja vezuje se za utakmicu Lige šampiona održane 19. februara između španske Atalante i Milana, kada je oko 3.000 navijača doputovalo iz Španije u Milano kako bi pratilo meč.

Na stadionu je bilo i oko 40.000 Italijana, većinom iz Bergama i okolnih gradova.

Slično misli i imunolog Frančesko Le Foče koji kaže da je postojalo nekoliko mogućih okidača za širenje virusa, i da je utakmica jedan od njih.

Atalanta, FK Atalanta

EPA-EFE/Paolo Magni

Atalanta, FK Atalanta, Foto: EPA-EFE/Paolo Magni

"Bilo je ludo igrati sa tolikim prisustvom publike, ali u to vreme stvari nisu bile dovoljno jasne", rekao je Le Foče.

Dva dana kasnije u Italiji je u gradu Kodonjo evidentiran porvi nulti pacijent u toj zemlji, ali kako kažu stručnjaci virus je dugo bio "u pokretu".

Kako navode, u trenutku kada je otkriven epidemija se već proširila u većini opština na jugu Lombardije.

Nakon toga krenulo je širenje epidemije u Italiji.

Za to vreme gosti iz Valensije već su se vratili kućama, a jedan od njih bio je i sportski komentatorkod koga je nekoliko dana kasnije dijagnostifikovan virus.

Krajem meseca otkriveno je šest novih slučajeva koronavirusa, a početkom marta zaražen je i Portugalac koji je boravio u Valensiji.

I fudbalski klub Valensija saopštio je da je trećina igrača i članova tima zaraženo korona virusom.

Španija, Korona

Tanjug/AP

Španija, Korona, Foto: Tanjug/AP

Međutim život u Španiji je nastavio normalno da se odvija - barovi i kafići su bili otvoreni a toplo vreme izmamilo je Špance napolje, a na sve to usledili su veliki protestni marševi za 8. mart Dan žena širom zemlje.

Samo u Madridu za taj dan se okupilo 120.000 osoba, a kasnije su i dve ministarke koje su prisustvovale događaju obolele od virusa Covid-19.

Iako su nakon tri dana zatvorene škole i Univerziteti, hiljade studenata požurilo je na odmor, a putevi su bili krcati kada je 13. marta premijer Pedro Sančes proglasio alarmantno stanje.

Naredne nedelje španska civilna garda urgirala je na građane da ne putuju ukoliko nije neophodno.

Čak i ako je tačno, navodi se, napori zdravstvene službe se nastavljau, iako je zaraženo hiljade zdravstvenih radnika, a cenu karantina platiće i ekonomije zbog čega je španska vlada tražila od EU jače akcije za finansijski oporavak.

Pored toga slede i još neke posledice - vlada je tužila Madrid jer je dozvolila održavanje protesta 8. marta.