selo
Tanjug
selo, Foto: Tanjug

Španske feminističke grupe i pravna udruženja tražila su u petak izmenu kaznenog zakona nakon presude izrečene petorici muškaraca optuženih za grupno silovanje četrnaestogodišnje devojčice.

Sud u Barseloni nije u četvrtak prihvatio optužbu za polni napad, što u španskom zakonu odgovara silovanju, ocenivši da žrtva nije bila "pri svesti" zbog uzimanja droge i alkohola te da optuženici nisu "primenili nikakvo nasilje ni zastrašivanje".

Petorica su osuđena na zatvorske kazne od 10 do 12 godina za polno zlostavljanje što je blaža kvalifikacija od silovanja.

Za polni napad, odnosno silovanje može se dobiti kazna od 15 do 20 godina zatvora.

Druga dvojica optuženika su puštena na slobodu. Zločin se zbio u oktobru 2016. na proslavi u napuštenoj fabriciu Manresi, u Kataloniji, 60 km severno od Barselone.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau na Tviteru je osudila "sramotnu".

"Nisam sudija i ne znam koliko godina zatvora zaslužuju, ali ono što znam je da to nije zlostavljanje, nego silovanje!", napisala je Kolau.

- Problem nije presuda, nego kazneni zakon koji kaže da se primena nasilja i zastrašivanja mora dokazati kako bi se neko osudio za silovanje - rekla je za radio Cadena SER Monserat Komas portparolka udruženja Sudije za demokratiju za Kataloniju.

Ocenila je da Španija mora izmeniti zakon i silovanjem nazvati svaki spolni odnos bez pristanka, poput većine evropskih zemalja i kao što je navedeno u Istanbulskoj konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama koju je Madrid ratifikovao 2014.

- Događaj je posebno gnusan jer je reč i maloletnici od 14 godina - dodala je.

Slučaj podseća na "vučji čopor", kako su se nazvala petorica muškaraca optužena za grupno silovanje djevojke u Pamploni 2016. Njihova prva osuda 2018. na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog polnog iskorišćavanja i njihovo privremeno puštanje na slobodu podstakli su talas feminističkih demonstracija. U junu 2019. Vrhovni sud je preinačio optužbu u silovanje i osudio ih na 15 godina zatvora.

Pročitajte još:

Nakon prve presude u slučaju Pamplona, socijalistička vlada je najavila reformu kaznenog zakona kako bi dodala formulaciju 'izričit pristanak'. Ali još nije bilo nikakve izmene.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi