Turska Marmaris Luka More Godišnji odmor
Shutterstock
Turska Marmaris Luka More Godišnji odmor

Shutterstock

Turska Marmaris Luka More Godišnji odmor, Foto: Shutterstock

- U junu ćemo početi postepeno da otvaramo naše hotele. Tokom ovog procesa smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama i partnerima i želeli bismo ponovo da pokrenemo uzajamni avio-saobraćaj od juna, ispunjavajući propise koje smo postavili i sprovodeći one dodatne koji se mogu javiti - rekli su iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Da bi postigli putnički sporazum sa ostalim zemaljama, zajedničkim radom sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvo kulture i turizma Turske, poslali su pismo namere grupi zemalja, uključujući i Srbiji.

- Naš ministar kulture i turizma Mehmed Nuri Ersoj počeo je da se sastaje sa predstavnicima zemalja telefonskim putem i ličnim prijemom. Kompletirali smo i svu infrastrukturu kako bismo dočekali naše posetioce i obezbedili im bezbedan i zdrav odmor u našoj zemlji. Očekujemo da će se otvoriti i poslednja faza (vazdušni koridor), oko kojeg smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama, kako bismo to i realizovali. U skladu sa tim pregovorima, naš cilj je da otpočnemo letove sa Srbijom na datum oko kojeg će se obe strane usaglasiti - navode iz ovog ministarstva.

Naveli su i da celokupan međugradski i unutrašnji saobraćaj u zemlji pokrenuti do kraja maja. Kako su dodali, Turska planira i sprovođenje programa sertifikacije u turističkim objektima do kraja maja. Objekte koji su dobili ovaj sertifikat objaviće već počev od 1. juna.

- Ako krenemo od prvog koraka, mere koje treba preduzeti za bezbednost putnika na letu, kao i pravila ponašanja, određuju se za sve avio-kompanije propisanim standardima koje postavljaju međunarodne organizacije. Kao deo “Programa sertifikacije zdravog turizma” koji smo pripremili, odredili smo mere koje treba preduzeti u skladu sa ovim standardima u avio kompanijama u našoj zemlji. Te mere uključuju obavezno putovanje sa maskom, određivanje rasporeda sedenja u kabini u skladu sa pravilom socijalnog distanciranja, higijenske mere, mere koje treba da preduzme kabinsko osoblje i slično. Ovakve mere se sprovode i na aerodromu na koji putnici slete - ističu iz Ministarstva.

Dodali su i da će prvi i važan stub ovih mera biti PCR testovi koje će sprovoditi na putnicima koji dolaze iz inostranstva na njihove aerodrome.

Korona test

Shutterstock

Korona test, Foto: Shutterstock

- Naše Ministarstvo zdravlja je završilo sve infrastrukturne radove na tom planu. Ovaj test ćemo uraditi svim putnicima koji uđu u našu zemlju. Nakon faze testa, higijenske mere i mere socijalnog distanciranja iz našeg programa sertifikacije zdravog turizma će nastaviti da se primenjuju na svakom koraku njihovog boravka - ističu iz Ministarstva i nastavljaju:

- U sklopu ovih mera, celokupno osoblje koje će u našim objektima pružati usluge gostima biće opremljeno u skladu sa međunarodnim standardima, biće podvrgnuto redovnim zdravstvenim pregledima, kao i merenju telesne temperature pre i posle rada. Redovnim usavršavanjem i psihološkom podrškom našeg osoblja, omogućiće se pružanje njihove maksimalne pažnje u kontaktu sa gostima. Merenje telesne temperature svih gostiju vršiće se na ulasku u hotele i tom prilikom će im biti uručena i informativna brošura.

- U našim sertifikovanim objektima, sve površine će se redovno i kontinuirano dezinfikovati, a za goste i osoblje biće na raspolaganju dezinfekciona sredstva za ruke. U našim objektima će se koristiti kontrolisani ventilacioni sistemi, a dezinfekcija najvišeg stepena biće izvršena u bazenima. Između kabina za presvlačenje i ležaljki biće određen razmak u skladu sa merama socijalnog distanciranja - naveli su, te dodali:

- Oprema koja je pogodna za različitu upotrebu i koja se može kontinuirano dezinfikovati biće obavezna u kuhinjama naših sertifikovanih objekata. Na stolovima će se nalaziti pribor za jednokratnu upotrebu, zaštitna stakla će se koristiti na švedskom stolu, dok će posluženje hrane obavljati osoblje.

Turska more

Tanjug/AP

Turska more, Foto: Tanjug/AP

Objasnili su i da će u restoranima važiti pravilo udaljenosti od jednog i po metra između stolova i 60 centimetara između stolica.

U okviru dela mera koje pokrivaju muzeje, kulturne i istorijske lokalitete u našoj zemlji, primeniće se sve preporuke: socijalno distanciranje u zajedničkim prostorima, merenje temperature posetiocima termalnim kamerama na ulazima, kao i dostupna sredstva za dezinfekciju ruku. Nošenje maski će biti obavezno za ulazak u objekte i svi procesi će se kontinuirano pratiti, kako bi se izbegla mogućnost kršenja ovih mera.

- Kao dopuna svim merama koje će se primenjivati na aerodromima i u objektima, a koje će otkloniti rizik od zaraze, naše jako zdravstvo, uz prateću infrastrukturu i visoko kvalifikovani zdravstveni kadar, dovoljno su jaki da dodatno otklone sve moguće rizike. Turska se pokazala uz disciplinu i sprovedene mere kao jedna od najuspešnijih u borbi protiv pandemije Covid-19 - istakli su iz Ministarstva turizma.

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković nedavno je rekao da bi Turska svoje granice za strane turiste najverovatnije mogla da otvori tek od 15. juna.

S obzirom na to da je ovo turistička destinacija na kojoj turizam čini 15 odsto BDP zemlje, može se očekivati da ova zemlja sledi primer otvaranja ostalih.

- Turska je turistička destinacija, gde turizam čini 15 odsto BDP, tako da je sasvim realno očekivati da i ona sledi primer drugih država koje su joj konkurencija na turističkom tržištu. U tom smislu treba očekivati sličan tretman i procedure ulaska u Tursku, najverovatnije posle 15. juna - objasnio je ambsador Zoran Marković.

On je dodao da su domaći letovi obustavljeni do 4. juna, a međunarodni do 10. juna.