Papa Franja
Tanjug/AP
Papa Franja

Tanjug/AP

Papa Franja, Foto: Tanjug/AP

Analizirajući niz događaja i susreta crkvenih velikodostojnika na relaciji Vatikan-Beograd-Zagreb, zagrebački „Jutarnji list“ juče je objavio da postoji mogućnost da papa Franja uskoro poseti Beograd.

U te događaje ubrajaju posetu sredinom oktobra apostolskog nuncija u Hrvatskoj, monsinjora Đorđa Lingve, požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, da bi nuncije zatim za javnost pomalo, prema tumačenju lista, nenadano, zajedno sa njim i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom posetio Jasenovac i u tamošnjoj mesnoj crkvi Sv. Nikole predvodio ekumensku molitvu.

Istovremeno je, dodaju, u poseti zagrebačkom nunciju bio i apostolski nuncije u Beogradu Lučano Surijani. Zanimljivim smatraju i to što je početkom novembra papa Franja dao intervju beogradskoj „Politici“, što kako navode, mnogi vide kao najavu njegove posete Beogradu. Kao argument navode i to da papa odavno želi da poseti Beograd zbog, kako kažu, njegove ekumenske politike, pogotovo uspostavljanja saradnje i veze sa pravoslavljem, a SPC se, uz Rusku pravoslavnu crkvu, smatra vrlo jakom i uticajnom.

U tekstu se na kraju zaključuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi imao ništa protiv papine posete, ali bi, navode, o tome morao da se dogovori sa vrhom SPC.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Дракче Тормак

15.11.2020 12:08

Непожељан.

Pera VI

16.11.2020 11:00

Nema nista od dolaska.