Pao dogovor Kanade i Amerike!

Alo.rs / A. B. | vesti 2020-05-13 17:51:23 2020-05-13 17:51:23

Izgleda da će Kanada i Sjedinjene Države produžiti zabranu putovanja do 21. juna usred nove pandemije koronavirusa, izjavila su u sredu dva kanadska vladina izvora.

Tanjug/AP

"Prerano je za ukidanje ograničenja, tako da radimo na produženju", rekao je jedan kanadski izvor, opisujući razgovore sa Vašingtonom kao pozitivne. Drugi izvor kaže da su diskusije bile kolaborativne.

U utorak je glavni kanadski službenik za javno zdravstvo rekao da su Sjedinjene Države - gde se slučajevi neprestano povećavaju - predstavljale rizik za Kanadu.

Izvori su tražili anonimnost s obzirom na osetljivost situacije. Vest o kanadskom zahtevu za produženje za 30 dana prvo su objavile novine Globe and Mail.

Sporazum omogućava protok robe preko granice koja se proteže 8.891 km i prelazno je mesto za jedan od najvećih bilateralnih trgovinskih odnosa na svetu.

Sjedinjene Države uzimaju 75% celokupnog izvoza robe u Kanadi.

Premijer Justin Trudeau rekao je u utorak da Kanada "gleda na snažnije mere" kako bi se osiguralo da koronavirus ne širi prelazni graničnik, ali nije dao nikakve detalje.

Kanadske provincije Ontario i Kvebek susedne su državi Njujork, jednom od američkih epicentra ove bolesti. Kanadski zvaničnici su više puta pritisnuti zbog potencijalnog rizika koji predstavljaju vozači kamiona koji dolaze.

Theresa Tam, glavni kanadski službenik za javno zdravlje, u utorak je rekla da bi se koronavirus "mogao brzo ukloniti" ukoliko se ne ukaže velika oprez oko ublažavanja zabrane.

"Moramo biti u stanju da vidimo šta se dešava kada olakšamo domaće mere javnog zdravlja pre nego što u suštini posvetimo međunarodnoj granici", rekla je ona na brifingu.

"Sjedinjene Države su jedna zemlja koja još uvek ima slučajeve i još uvek pokušavaju da upravljaju ispadima ... predstavlja rizik za Kanadu iz te perspektive."

Predstavnici Stejt departmenta nisu mogli da se odmah jave za komentar izveštaja.

Expand player
Pogledajte više