Bebe
Shutterstock
Bebe

Shutterstock

Bebe, Foto: Shutterstock

Detalji o iznosu koji bi mogao biti uplaćen tek treba da bude objavljen. Singapur ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svetu, a decenijama se trudi da je poveća. Potpuno suprotna situacija je, na primer, u Indoneziji ili na Filipinima - tamo je primetan rastući broj trudnoća tokom proteklog perioda.

Stopa nataliteta u Singapuru dostigla je osmogodišnji minimum u 2018. godini, prema Vladinim podacima, tako da jedna porodica u proseku ima jedno dete. Mnoge azijske zemlje suočavaju se sa sličnim problemom, iako nam izgleda drugačije, recimo, zbog mnogoljudne Kine.

Stručnjaci kažu da bi se situacija mogla pogoršati tokom pandemije, a čak i u Kini više nije kao pre. Ranije ove godine, natalitet u Kini pao je na najniži nivo od formiranja Narodne Republike Kine pre 70 godina. Ovo se desilo uprkos ublažavanju toliko kritikovane "politike o jednom detetu".

S druge strane, na Filipinima se predviđa i porast neželjene trudnoće za skoro polovinu - na 2,6 miliona, ako se restrikcije uvedene zbog kovida-19 zadrže do kraja godine. Filipini zauzimaju drugo mesto po broju stanovnika u jugoistočnoj Aziji, sa 108,4 miliona.

Ono što je posebno alarmantno je činjenica da Filipini imaju 325.000 pozitivnih slučajeva na korona virus, 273.000 oporavljenih i 5.840 smrtnih ishoda. Pitanja neželjene trudnoće uglavnom su ostali "u senci" dešavanja oko pandemije.

PROČITAJTE JOŠ: