Dečaci izašli iz bolnice, i javnosti otkrili ZAŠTO SU ZAISTA UŠLI U PEĆINU!

I.N. | vesti 2018-07-18 13:38:43 2018-07-18 13:38:43

Dečaci koji su nedeljama bili zarobljeni u pećini na Tajlandu, konačno su napustili bolnicu.

Tanjug/AP

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener koji su spaseni iz poplavljene pećine izašli su danas iz bolnice i prvi put se pojavili u javnosti na konferenciji za novinare. 

Dečaci, koji su boravili u bolnici od kada su prošle sedmice spaseni u velikoj međunarodnoj akciji, su se javnosti predstavljali jedan po jedan, počevši od 15-godišnjeg Akea, koji je odgovarao na većinu pitanja.

Na bini su bila prisutna i tri člana tajlandskih "foka" koji su proveli nekoliko dana sa dečacima u pećini.

Među prvim pitanjima bilo je i ono o kojem se mnogo nagađalo u prethodnom periodu - zbog čega su ušli u pećinu.

Ake je rekao da ulazak u pećinu, nije, kako se nagađalo u medijima, rođendan jednog od njih. Prema njegovim rečima, svi su se složili da uđu u pećinu, a kada su videli da voda ulazi unutra, razmišljali su da je napuste.

- Znali smo da smo zarobljeni na putu nazad. Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi smo znali da plivamo - rekao je Ake i time demantovao medije koji su danima prenosili da dečaci ne znaju da plivaju, što je navodno komplikovanu spasilačku akciju učinilo još težom.

- Nije tačno da ne znamo da plivamo. Posle fudbala smo išli na bazen. Nismo znali koliko može da se podigne nivo vode u pećini - pojasnio je Ake.

Tu novinari nisu stali sa pitanjima, svi su želeli da čuju kako je izgledao trenutak kada su shvatili da je pomoć došla.

- Čuli smo nekoga da govori i slušali neverujući da je neko zaista tamo - rekao je Dul, jedan od dečaka.

Prema njegovim rečima, bili su iznenađeni kada su shvatili da spasilac koji je došao po njih ne govori tajlandski, već da je reč o britanskom roniocu.

Zvaničnici su zatražili od medija da poštuju privatnost dečaka nakon što budu otpušteni iz bolnice kako im preveliki medijski pritisak ne bi narušio mentalno zdravlje.

Expand player
Pogledajte više