Aleksandar Lukašenko
Printscreen Youtube

 

Aleksandar Lukašenko

Printscreen Youtube

Aleksandar Lukašenko, Foto: Printscreen Youtube

* Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbio prisustvo manifestaciji početka Drugog svetskog rata u Poljskoj

* Solidarnost sa Rusijom jer Poljska nije pozvala Putina

* Svečanost u senci skandala

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbio je da prisustvuje obeležavanju 80. godišnjice obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi, jer poljske vlasti nisu poozvale na događaj predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštava „Žečposlopita“, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, s obzirom na to da Varšava nije poslala poziv za događaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Minsk je odlučio da njihovi visoki zvaničnici ne prisustvuju memorijalnim događajima u Poljskoj.

Počela je ubrzana integracija! Putin dao zeleno svetlo! Radost u Moskvi, Rusija će tek sada biti NESALOMIVA!

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 02.08.2019. 17:37 Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je ministrima te zemlje da ubrzaju usaglašavanje programa dejstava za produbljivanje integracije s Rusijom, saopštio je nakon savetovanja o ekonomskim pitanjima beloruski premijer Sergej Rumas. Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP On je naveo da je na sastanku, pored drugih pitanja, bilo reči o razvoju odnosa s Rusijom.

 

Iz Ministarstva spoljnih poslova Belorusije još nisu komentarisali te informacije.

Sa druge strane, zvanična Varšava je objasnila da nisu pozvali Rusiju na događaj, jer je, prema mišljenju poljskih vlasti — SSSR 1939. godine narušio međunarodno pravo.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Drugi svetski rat je počeo napadom Nemačke na Poljsku, nakon čega je deo njene teritorije pripao Trećem rajhu, a deo Sovjetskom Savezu.

Ipak, poljske vlasti su pozvale Nemačku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov više puta je izjavio da se bilo kakvi memorijalni događaji, koji su posvećeni godišnjici Drugog svetskog rata, u bilo kojoj zemlji sveta ne mogu smatrati potpunim — bez učešća Rusije.

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom