LICE UBICE! Ovo je američki pilot koji je UBIO našeg viteza, a ono što je nacrtao na avionu će vas RAZBESNETI! (FOTO)

Američki pilot Džef Hvang, koji je 26. marta 1999. godine oborio dva "miga 29", gde je u jednom od njih poginuo srpski pilot Zoran Radosavljević u rejonu Bijeljine, hvalio se svojim zlikovačkim činom.

Zoran Radisavljević
Zoran Radisavljević, Foto: Foto: Alo!

Nije mu bilo dovoljno što je za američke medije likovao kako mu je bilo drago kada je video da padaju jugoslovenski avioni i čak silno želeo da se u njima nalaze i piloti, već je otišao i toliko daleko da je pozirao sa osmehom pored svog lovca F-15C na kome su postavljene dve zelene zvezde u kojima piše "MiG-29", koje simobilizuju njegove vazdušne pobede tokom NATO agresije na SRJ, dok na duši nosi život najmlađeg pilota Vojske Jugoslavije.

Ovakvo ponašanje američkog pilota komentarisao je i Radosavljevićev kolega, pilot pukovnik Slobodan Perić, koji je sa njim leteo u paru i čiji je avion takođe oboren, ali je on uspeo da se katapultira i preživi.

- Čitao sam članke tih pilota koji su oborili naše avione, te hvalospeve tog Handže, kako ga već nazivaju ti veliki Amerikanci. Čitao sam na tri-četiri lista kako se hvali i čak izjavljuje da mu je bilo toliko drago kad je video dva aviona kako padaju na pun oblak i nadao se da su i piloti u njima. Pitao bih tog Handžu da li bi uopšte sedeo u avionu ispravnosti kao što je bio moj avion. Samo bih ga zapitao da li bi pristao da se zamenimo nas dvojica, da li bi on smeo meni da izađe na megdan da sam ja bio u njegovom, a on mom avionu – izjavio je Perić u RTS emisiji "Svedok".

Podsetimo, pre dvadeset godina poginuo je pilot Vojske Jugoslavije major Zoran Radosavljević (34) braneći srpsko nebo. Radosavljević je bio najmlađi pilot lovac 204. Avijacijskog puka RV Vojske Jugoslavije. Živeo je za to da može da avionom služi svojoj državi, ali i da je odbrani od NATO agresora.

Iako je prvobitno saopšteno da je oboren kod Loznice, major Radosavljević je oboren je u avionu tipa MiG-29 iznad obronka Majevice u Republici Srpskoj. Major Radosavljević je hrabro uleteo u formaciju od deset američkih lovaca F-15, od kojih su se dva odmah sjurila u rep njegovog miga-29.

Mediji su pisali da je zahvaljući dečacima od 16 i 17 godina iz okoline Bijeljine Zoran pronađen i sahranjen! Trup aviona bio je na livadi, kljun na jednoj planini, a njegovo telo sa sedištem na drugoj.

Dečaci su tada uzeli merdevine i ćebe od jedne bake kako bi došli do tela pilota. Kada su ga pronašli, umotali su ga i predali vojsci Republike Srpske. Nako što su preuzeli njegovo telo, vojnici su ga pešaka preko njiva preneli u bolnicu u Loznici.

O majoru Radosavljeviću svi i danas imaju reči hvale. Ostavio je trag u srpskom vazduhoplovstvu i služi kao primer mladim pilotima na obuci.

Kako su tada mediji pisali, Radosavljević pre tragičnog leta nije leteo dugo - pola godine. Bio je na kursu engleskog. Prekinuo ga je, kada je agresija bila izvesna. U sećanju je poneo očaj majke Rade. Ona je mu je tog kobnog dana donela doručak u stanu na Novom Beogradu i preklinjala ga da ne ide.

- Ja sam pilot, majko... - odgovorio joj je na njeno insistiranje da ne poleti. Tako su se rastali.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dusica
  28/03/2019 - 13:59
  Obicno djubre..
 • Korisnik: Miša
  28/03/2019 - 11:03
  Vojni piloti su uvek bili ono najbolje što je ova država imala
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi