VOJSKA KOJA SE U ISTO VREME BORI NA TRI KONTINENTA Ovih šest stvari treba da znate o turskoj armiji!

hiljadu borbenih aviona, tri hiljade tenkova, gotovo deset hiljada borbenih vozila i skoro 200 brodova, podmornica i drugih plovila

Turska vojska
Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

 

Ankara počinje da šalje trupe u Libiju kao podršku međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, koja ratuje protiv snaga Halife Haftara – kog podržavaju Rusija, Egipat i UAE. Ovo je šest stvari koje treba da znate o turskoj armiji.

Druga vojna sila u NATO-u

– Turske oružane snage su na drugom mestu u NATO-u po broju vojnika, sa više od 700.000 aktivnih pripadnika i vojnika u rezervi.


Oko hiljadu borbenih aviona

– Vojska ima na raspolaganju oko hiljadu borbenih aviona, više od tri hiljade tenkova, gotovo deset hiljada borbenih vozila i skoro 200 brodova, podmornica i drugih plovila.

Američke nuklearne bombe

– U vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, koja je za vreme Hladnog rata uz pomoć SAD postala najvažnija na jugoistočnom krilu NATO-a, prema navodima Saveza američkih naučnika nalazi se 50 američkih nuklearnih bombi tipa B-61.

Gde Turska nabavlja oružje

– Tradicionalni partneri sa Zapada ograničili su snabdevanje turske vojske nakon njenog ulaska u Siriju, ali je vojna industrija te zemlje poslednjih godina razvila brojna domaća sredstva. U pogledu raketnih sistema, Ankara se okrenula saradnji sa Rusijom i kupovini S-400.

Adut u diplomatiji – vojska angažovana na tri kontinenta

– Što se tiče prisustva izvan zemlje, turske snage su pored Sirije angažovane i u Iraku, Avganistanu, Kataru, Kipru, Somaliji, Balkanu, Sredozemnom i Egejskom moru. Ankara počinje da šalje trupe u Libiju. Takođe, planira i da uspostavi centre za obuku u Sudanu.


Tenkovi i u unutrašnjoj politici

– Vojska je od osnivanja moderne Turske imala ulogu čuvara sekularizma, a nakon smrti Mustafe Kemala-paše Ataturka izvela je niz državnih udara. Masovna otpuštanja i hapšenja vojnika i oficira usledila su nakon neuspelog vojnog puča u julu 2016. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi