Ursula fon der Lajen
Profimedia
Ursula fon der Lajen

Profimedia

Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia

* Ursula fon der Lejen uoči glasanja

* Zemlje kada ispune uslove za članstvo u EU, 'Šengenu' i evrozoni moraju da za to budu nagrađene

* Ukoliko bude izabrana 1. novembra stupa na dužnost

 

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lejen poručila je u debati u Evropskom parlamentu da je njen stav da zemlje kada ispune uslove za članstvo u EU, 'Šengenu' i evrozoni moraju da za to budu nagrađene

Tokom debate povodom njene kandidature za mesto predsednice Evropske komisije, deo evropskih poslanika je podržao njen program.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje centralne i istočne Evrope sprovele i koje sprovode radi ulaska u EU, 'Šengen' i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lejenova.

Najviše zamerki odnosilo se na nepoštovanje demokratskih procedura prilikom imenovanja nemačke ministarke odbrane, na nejednakost u političkom pristupu zemljama istoka i zapada Evrope, ali i ekonomskom razvoju severa i juga kontinenta. Ursuli fon der Lejen je zamereno i njeno snažno zalaganje za formiranje evropske vojske, a na štetu saradnje sa SAD i NATO-om.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Poslanici iz Hrvatske, Bugarske i Litvanije zatražili su od kandidatkinje za buduću predsednicu Evropske komisije da iznese svoje pozicije povodom pitanja politike proširenja na Zapadni Balkan, ali i na zemlje istočnog partnerstva. Fon der Lejenova je upitana i da li planira da u svojoj Komisiji zadrži poziciju komesara za proširenje, ali ona na to nije odgovorila.

Govoreći u ime Evropske narodne partije, lider konzervativaca Manfred Veber pozvao je ostale političke grupe da podrže kandidaturu fon der Lejenove za predsednicu Evropske komisije naglasivši da je EU potrebna stabilnost.

Druga po veličini grupa u Evropskom parlamentu, evropske socijaldemokrate, ocenili su da predlozi koje je iznela fon der Lajenova "idu u dobrom smeru", ali da oni žele da vide "ambiciju i primenu" onoga što je kandidatkinja za predsedanicu Komisije obećala u oblasti socijalne pravde, rodnog jedinstva, solidarnosti kao i jačanja ekonomije i vladavine prava unutar EU.

Novi vrh Evrope

Printscreen

Novi vrh Evrope, Foto: Printscreen

 

Spremnost socijaldemokrata, ili bar većeg dela grupe S&D u Evropskom parlamentu da glasiju za Ursulu fon der Lajen ogleda se i u tome što ta grupa "ne želi institucionalnu krizu" u EU do koje bi došlo odbijanjem paketa imenovanja koje je predložio Evropski savet.

Grupa Zelenih u Evropskom parlamentu ponovila je stav da neće podržati fon der Lejenovu uprkos činjenici da se obavezala na snažnu borbu protiv klimatskih promena. Zeleni kažu da nisu ubeđeni da je fon der Lejenova spremna da u odgovarajućoj meri preusmeri Evropu u kritičnim oblastima kao što su ekologija, socijalna pravda i migracije.

Krajnja desnica u Parlamentu u Strazburu ponovila je stav da nemačka ministarka odbrane ne ispunjava zahteve za poziciju predsednice Evropske komisije.

Evropska unija

Profimedia.rs

Evropska unija, Foto: Profimedia.rs

 

Tajno glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lejen održaće se večeras u 18 časova u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ukoliko Fon der Lejenova dobije većinu od 751 poslanika, odmah se kreće u formiranje nove Evropske komisije, koja bi sa njom na čelu trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

U slučaju da njena kandidatura bude odbačena ceo proces izbora vodećih pozicija evropskih institucija vraća se u ruke Evropskom savetu i liderima EU.