U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina
Alo!/Masanori Jošida
U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Naučnici su uporedili one koje imaju potvrđen koronavirus i one kojima je rezultat negativan, a ispostavilo se da ljudi iz prve grupe imaju zajedničku jednu stvar – skoro svi su bili u restoranima 14 dana pre nego što su se zarazili.

Naučnici su analizirali podatke 314 osoba, od kojih je 154 imalo potvrđen koronavirus. Oni su detaljno ispitali zaražene da li su nosili maske, kakve su bile njihove aktivnosti u prethodnom periodu.

Ono što nije iznenadilo je da je 42 odsto zaraženih imalo blizak odnos sa najmanje jednom zaraženom osobom, a najčešće su to bili članovi porodice.

U prilog činjenici da maske zaista štite od zaraze, ljudi koji su testirani negativno, čak 71 odsto njih, potvrdili su da su uvek nosili maske u javnosti.

S obzirom na to da je najveći broj zaraženih pre koronavirusa bio u restoranima, naučnici su to izdvojili kao posebno rizičkon mesto, što i nije toliko neobično, jer dok ljudi jedu i piju, ne mogu da koriste masku, pa je samim tim i veći rizik od zaraze.

Pročitajte: