Kineska bespilotna letelica
Printscreen/Youtube
Eksplozija, napad kineske bespilotne letelice, Foto: Printscreen/Youtube

Dronovi su potpuno naoružani, a identifikovani su kao Ving Lung 2, moćne bespilotne letelice kineske proizvodnje sa autonomijom od čak 20 sati.

Pročitajte još:

Zalivska kraljevina je bila jedan od prvih kupaca ovih BPL još 2017. godine. Ving Lung 2 može da nosi do 12 navođenih raketa vazduh-zemlja, a čini se da ovaj na fotografiji nosi 8 LJ-7 projektila.

LJ-7 je izvozna verzija poluaktivne laserski navođene rakete HJ-10. Raketa ima domet od 10 kilometara, i dovoljno eksplozivno punjenje da probije oklop od 1400 mm.

Prošlog aprila su snage Vlade nacionalnog jedinstva optužile UAE da su ih gađali raketama LJ-7, ali te tvrdnje nisu potvrđene.

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata ima jako prisustvo u vojnoj bazi Al-Kadim na zapadu Libije. Izveštaj čuvenog Džejnsa je otkrio da je u bazi smešteno šest IOMAX AT-802i lakih jurišnih aviona, dva helikoptera UH-60 Crni Soko i najmanje dva Ving-Lunga 2.

Još uvek nije jasno da li je Ving Lung sa Bunove fotografije deo Libijske nacionalne armije ili njime upravlja direktno vojska UAE, ali ostaje činjenica da ovo oružje lako može promeniti odnos snaga u Libiji.

Podsećamo, već smo pisali o turskim Bajraktarima koje je Erdogan poslao VNJ, ali je razlika izbeđu turskih letelica i Ving Lunga velika. Dok je Bajraktar samo izviđački dron koji može nositi ograničeno naoružanje, “kineski zmaj” je dron-ubica u svakom smislu te reči.

Iako Emirati nisu zvanično podržali Haftara, za sada postoje jake indicije da stoje iza njega, a poslenja ofanziva VNJ na Garijan je možda podstakla bogatu zalivsku kraljevinu da preuzme malo aktivniju ulogu u Libiji.