Donald Tramp
AP
Donald Tramp

AP

Donald Tramp, Foto: AP

Ideju su kao smešnu odbacili ne samo zvaničnici Meksika, već i gotovo polovina političara i građana SAD.

PROČITAJ JOŠ:

Ipak, Tramp nastavlja da ponavlja da će biti kako je i zamislio, odbijajući da promeni mišljenje.

Žoakin Guzman El Čapo

Profimedia

Hoakin Guzman El Čapo, Foto: Profimedia

Iako ideja da će Meksiko platiti za izgradnju zida koji bi blokirao priliv migranata iz Centralne i Južne Amerike u SAD deluje nerealno, pojedinci apsolutno veruju da Tramp to može da izvede.

Jedna od takvih ličnosti je i Den Penja, ekscentrični američki milijarder (težak oko 50 milijardi dolara) poreklom iz Meksika, koji je od početka podržavao Trampa u trci za predsednika. Ne samo da smatra da je Tramp pravi čovek za tu funkciju, već je izneo i ideju kako bi predsednik SAD zaista mogao da plati zid meksičkim parama.

PREPORUČUJEMO:

Naime, kako je 2017. godine rekao u intervjuu u popularnom "Džo Rogan" šou, pare bi već mogle da budu na dohvat ruke.

-Reći ću vam kako bi Tramp to mogao da izvede. Uhapsili su Guzmana (Hoakin Arčivaldo Guzman, jedan od najvećih bosova narko kartela Latinske Amerike, poznatiji po nadimku "el Čapo"), to svi znamo, ali ono što je manje poznato je da je od njega zaplenjeno 39 milijardi dolara. Tim parama bi Tramp mogao da plati zid – rekao je Penja.

El Čapo je uhapšen 2016. godine kada je 17 meksičkih specijalaca upalo u kuću u kojoj se krio. U opštem vatrenom obračunu, u kojem su specijalci bacali i bombe, bos je konačno pao nakon šest meseci bekstva.

Usledio je proces ekstradicije u SAD, koji je trajavo više meseci. Sudija koji je trebalo da odluči o tome da el Čapo bude prevezen u Ameriku je ubijen u oktobru iste godine, da bi konačno bio isporučen u januaru 2017. godine. Tražen je u Čikagu, San Dijegu, Njujorku, Majamiju, Teksasu, Nju Hempširu, dok se tereti i pred najmanje sedam federalnih sudova u SAD.

U tamošnjoj javnosti, suđenje koje je počelo prošle godine ne izbija sa naslovnih strana. El Čapo, kralj droge i oružja, postao je glavna vest.

Ipak, još nije jasno kako će se SAD domoći i njegovih milijardi, ukoliko one uopšte i postoje. Iako je Penja naveo da se radi o 39 milijardi, cifra koja se proteže po medijima u SAD je daleko manja - "samo" 14 do 18 milijardi dolara. Forbs je još 2017. godine razmatrao da li el Čapo zaista ima 14 miliardi dolara koje SAD potražuju do njega. Prema Forbsovoj listi iz 2009. godine, njegovo bogatstvo je iznosilo oko jedne milijarde dolara.

Ključni novi doklaz protiv narko bosa Sinaloa kartela otkriven je tokom suđenja u januaru ove godine. Prema rečima Aleksa Vilje, bivšeg poručnika kartela, Enrike Penja Nijeto, bivši predsednik Meksika, uzeo je 100 miliona dolara 2012. godine da obustavi lov na el Čapu. Optužbe je odbacio šef osoblja bivšeg predsednika. Da li je u pitanju istinita optužba ili ne nije poznato, ali se pritisak na Meksiko nastavlja ne bi li se dolari koje navodno el Čapo poseduje, prebacili u SAD.

Problem je što, do danas, nije pronađen ni jedan dolar u posedu navodnog narko bosa. Prema pisanju "Njuzvika" iz 2017. godine, radi se o tome da el Čapo nije koristio legalne finansijske sisteme.