Džulijan Asanž
screenshoot/Youtube
Džulijan Asanž

Tanjug/Kirsty Wigglesworth

Džulijan Asanž, Foto: Tanjug/Kirsty Wigglesworth

 

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je primilo službeni zahtev za ponovno otvaranje istrage o slučaju silovanja koja je zatvorena 2017. godine, a koja se odnosi i na osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

"Nakon današnjih medijskih izveštaja da je Džulijan Asanž uhapšen u Londonu, pravni zastupnik oštećene u Švedskoj je zatražio ponovno otvaranje švedske preliminarne istrage u vezi sa silovanjem", saopštili su iz tužilaštva, i dodali da je ovaj zahtev dodeljen zamenici glavnog tužioca Evi Mariji Person.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Sada ćemo ponovo razmotriti slučaj i odrediti pravce daljeg delovanja, ne možemo trenutno da odredimo nikakav vremenski okvir kada će odluka o istrazi biti doneta", izjavila je Person, prenosi Rojters.

Advokat oštećene, Elizabet Masi Fric rekla je da je hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Džulijan Asanž je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora, pošto mu je vlada ove države ukinula azil. U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.