Turčin
Printscreen
Turčin

Printscreen

Turčin, Foto: Printscreen

Tužioci u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu protiv Thodeka, nakon navoda da se njihova veb stranica ugasila u sredu i da je Ozer pobegao iz zemlje kradući investicije, javila je agencija Frans pres (AFP).

U četvrtak su turski bezbednosni zvaničnici objavili fotografiju na kojoj Ozer prolazi kroz proveru pasoša na istanbulskom aerodromu.

Lokalni mediji izvestili su da je osnivač Thodeka navodno putovao ili u Albaniju ili na Tajland, navodi AFP.

Državni turski medij, Anadolija, tvrdi da istražitelji pretražuju kancelariju Thodek i oduzimaju imovinu platforme, uključujući vozila, bankovne račune, imovinu i akcije.

Optužbe protiv Ozera dolaze nakon što je Thodek najavio naglo zaustavljanje trgovanja u sredu i rekao da će veb stranici trebati pet radnih dana da se oporavi dok finalizuje neodređenu transakciju partnerstva, navodi Blumberg.

Istog dana, Ozer je prestao da odgovara na telefonske pozive, a imovina korisnika je zamrznuta, što je izazvalo oštro negodovanje i sumnje da kompanija prestaje sa radom.

"Pristup veb lokaciji Thodek nije bio dostupan više od 24 sata. Stotine hiljada korisnika ne mogu da dobiju pristup novčanicima u kojima se čuvaju njihova kripto imovina ili gotovinski novac", rekao je Oguz Evren Kilic, advokat koji zastupa neodređeni broj korisnika Thodek-a, za AFP. . „Započeli smo zakonske postupke i podneli žalbu tužilaštvu.

Thodek-ova oplata ostavila je preostalu imovinu nekih 390.000 korisnika, koja navodno vredi dve milijarde dolara, "nepovratno", dodao je Kilic u intervjuu za Bloomberg.

Osnivač Thodek-a, berze kripto valuta u Turskoj, optužen je da je pobegao iz zemlje sa milijardama dolara u imovini investitora. U četvrtak je Thodekov advokat Bedirhan Oguz Basibuiuk rekao Bloombergu da ne zna gde je Ozer, ali da planira da se vrati u Tursku nakon što izvrše uplate svim korisnicima.

Advokat je rekao novini da bi Ozer bio ili "uhapšen ili počinio samoubistvo", zbog pada imovine i unutrašnjih borbi za zadovoljenje finansijske potražnje, da je ostao u zemlji.

"Došlo je do smanjenja Thodekove imovine. Kada je previše korisnika zahtevalo povraćaj novca, kompanija nije uspela da im izađe u susret", rekao je Basibuiuk za Bloomberg.

Kilic je u četvrtak dodao da su zvaničnici u postupku potvrđivanja Ozerove lokacije.

"Proces će se nastaviti na sudu. Mogli bismo se nadati da [Thodek] preduzima pozitivne korake i problem se brzo rešava, ali situacija svakog trenutka postaje sve ozbiljnija", rekao je Kilic za AFP u telefonskom intervjuu.

Thodek, koji posluje od 2017. godine, nije najveća berza kripto valuta u Turskoj, ali poslednjih godina stiče popularnost zbog Ozerove agresivne kampanje na mreži.

Turska centralna banka saopštila je ranije ovog meseca da će zabraniti upotrebu kripto valuta kao oblika plaćanja počev od 30. aprila, pozivajući se na nivo anonimnosti koji stoji iza digitalnih tokena koji donose rizik od "nenadoknadivih" gubitaka, preneo je Blumberg. Bez obzira na to, tursko kripto tržište ostaje uglavnom neregulisano.