Angela Merkel i Emanuel Makron
EPA/TANJUG
Angela Merkel i Emanuel Makron

EPA/TANJUG

Angela Merkel i Emanuel Makron, Foto: EPA/TANJUG

U jednom trenutku nakon izbora za francuskog predsednika, pozvao je sve zakonodavce zemlje u Versaj i držao im predavanja sat i po. Ipak, Makron nikada nije opisan kao populista. 

Angela Merkel

EPA/CLEMENS BILAN

Angela Merkel, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Retko je ovaj neobični standard bio više dokazan nego u reakciji oba lidera na pitanje vakcina.

Istog dana kada je Evropska agencija za lekove odobrila oksfordsku vakcinu za sve starosne grupe, francuski predsednik je iznenada tvrdio da se ona čini „kvazi neefikasnom“ za ljude starije od 65 godina.

Nema dokaza da je to slučaj i ko zna šta je Makrona nagnalo da ovo kaže: oholost, neznanje ili jednostavan nacionalistički ponos i držanje?

Emanuel Makron

EPA/IAN LANGSDON

Emanuel Makron, Foto: EPA/IAN LANGSDON

Ove nedelje je ipak galantno rekao da će i sam dobiti vakcinu iz Oksforda, ali zbog divljih tvrdnji o ubodu nikada se nije izvinio.

I ovde počinje čudni dvostruki standard. Kad god je Donald Tramp govorio o koronavirusu, domaća i međunarodna štampa čekale su da skoče na njega. Jednom prilikom tvrdili su - pogrešno - da se zalagao za ispijanje izbeljivača za lečenje virusa. Nije uradio tako nešto.

vakcine vakcina

Tanjug/AP

vakcine vakcina, Foto: Tanjug/AP

Ali svet je ipak podivljao. Evo još jednog primera Trampa, koji je pričao na temu o kojoj nije znao, rizikujući živote.

Možda je neko negde u Americi pročitao ovo izveštavanje i odmah spustio flašu sredstva za pranje toaleta uz večernji obrok. Ali u vreme kada je Tramp iznosio svoje komentare, nije bilo problema sa pijenjem belila širom zemlje. Ipak, uprkos svemu ovome, Makronovo ime ostaće na strani knjige koja ima ispisanu uglednost, za razliku od Trampa.

Donald Tramp

EPA/Anna Moneymaker

Donald Tramp, Foto: EPA/Anna Moneymaker

Tako je i sa Merkelovom. S obzirom na trenutne stope vakcinacije širom EU, evropski lideri bi trebalo da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu preuzimanje vakcina među opštom populacijom. Uporedni podaci su - ili bi trebali biti - duboko neugodni za EU. Gotovo 29 procenata stanovništva Velike Britanije primilo je najmanje jednu vakcinu. Poređenja radi, stope vakcinacije u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj se kreću oko 6 do 7 procenata. Izvanredna je situacija u kojoj mogu zapeti najmoćnije evropske države - ona ​​koja će dovesti do potpuno nepotrebne situacije u budućem oporavku.

A šta Merkelova radi na ovom položaju? Priznajući da je predstavljanje vakcinacije razočaranje, najavila je ove nedelje da neće  uzimati vakcinu Okford-AstraZeneca. Stotine hiljada doza ove vakcine trenutno je u Nemačkoj, neiskorišćena. A evo i kancelarke koja dodaje postojeću sumnju nemačkog naroda rekavši da ne bi uzimala ovu vakcinu.

Šta ona misli da bi se dogodilo? Šta bi se dogodilo u Velikoj Britaniji ako bi premijer podstakao širu javnost da uzme vakcinu, ali zatim rekao da nema šanse da on sam uzme?

Boris Džonson

EPA/ANDY RAIN

Boris Džonson, Foto: EPA/ANDY RAIN

Pa ipak, kod Merkelove, kao i kod Makrona, ništa od ovoga neće uticati na njihov rang u prikazivanju svetskih lidera. Poput Džastina Trudoa iz Kanade, i dalje će neobjašnjivo ostati na „lepoj“ strani knjige šta god da rade i koliko god nesposobni bili. Dok će liderima koji idu u drugom političkom pravcu svaka njihova izjava biti otvorena za pogrešno tumačenje i još mnogo toga. Bilo je vreme kada je ovo bilo teško raspoznati ili je bilo teško razraditi. To više nije slučaj.