KO JE MISTERIOZNA "JO" i zašto KIM DŽONG UN samo nju sluša i njoj veruje Odrasla u potpunoj izolaciji, završila Vojnu akademiju i kompjuterske nauke, a jedino ONA sme u lice sve da mu kaže i lupi šamar, samo zbog jedne stvari

Kad se pojave i generali drhte pred njom

Kim Džong Un
Kim Džong Un, Foto: Tanjug/AP

* Kim Džong Un ima svoju senku

* Školovala se u Švajcarskoj, završila Vojnu akademiju i kompjuterske nauke

* Analitičari joj prognoziraju da će jednog dana zameniti samog Kima

Svetski mediji naširoko pišu o Kim Jo-Džong, mlađoj sestri severnokorejskog vođe Kim Džong Una, a njen lik i delo su, baš kao i čitava zemlja, obavijeni velom misterije.

U centar pažnje dospela je nedavno kada je na krcatom stadionu u Pjongjangu, na koji staje oko 20.000 ljudi, sedela četvrta sleva u odnosu na Kim Džong Una, prilikom obeležavanja 25 godina od smrti njihovog dede Kim Il-sunga. Možda ta situacija zvuči kao nešto prilično nevažno, ali u političkom kontekstu ove države zapravo pokazuje da je Jo-Džong i službeno zauzela jednu od najviših pozicija vlasti u Severnoj Koreji.

Svetski mediji prenose da je ova dama sada deveta najmoćnija osoba u svojoj domovini, kada je reč o uticaju i ovlašćenjima, a u budućnosti joj prognoziraju i daleko veću poziciju, a vrlo je verovatno da je već sad i ima.

Kim Džong Un
Kim Džong Un, Foto: Tanjug/AP

 

Nije lako rekonstruisati njen odnos sa bratom, kao ni njenu prošlost, s obzirom na zatvorenost čitave porodice, ali ponešto je ipak moglo da se sazna i ispita. Prvi put se rame uz rame sa Kimom, pojavila u martu 2014. godine kada je on glasao na izborima za Vrhovnu narodnu skupštinu, premda je i pre toga bila aktivna u političkom životu, ali ne na tako visokom nivou.

Kao što je slučaj sa samim Kimom, za kog niko ne zna sa sigurnošću koliko godina ima, premda se pretpostavlja da je rođen 1983, ni za Jo-Džong nije obelodanjen datum rođenja. Ipak, nagađa se da je pet ili šest godina mlađa od brata, te da je tek prešla 30-u.

 

Ona je, baš kao i Kim Džong-Un i njihov najstariji brat Kim Džong-Čul, odrastala u potpunoj izolaciji, bez dece sa kojima bi mogla da uspostavi prijateljstvo. No, odrastanje u osami prekinuto je kada je poslata na školovanje u Švajcarsku u periodu od 1996. do 2000. godine, nakon čega se vratila u domovinu i završila Vojnu akademiju, a potom i studije za kompjuterske nauke.

Politički uspon ove tajnovite 30-godišnjakinje otpočeo je još 2010, za života njenog oca, a 2012. kamere državne televizije prikazale su je kako prati vojne vežbe sa Kim Džong Unom, i to u svojstvu osobe koja je zadužena za organizovanje njegovih putovanja.

Kim Džong Un
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

 

U jednom trenutku spekulisalo se da vođa ima toliko poverenja u nju - da je upravo ona dobila ovlašćenja da preuzme njegove državničke dužnosti i poslove, dok je bio na jednoj operaciji, te tokom oporavka od iste. Potom je 2015. proglašena ministarkom propagande i agitacije, pa praktično da je u tamošnjim medijima bila zastupljena koliko i sam Kim Džong Un. Njen zadatak bio je da uveri naciju da žive odlično, i da nema većeg i slavnijeg naroda od njih samih. Još tada su je svetski mediji proglasili najmoćnijom ženom Severne Koreje, a taj status ima i danas, i to čak i u većoj meri nego ikada pre.

Govorka se da je Jo-Džong osoba koja uvažava bezuslovno poverenje Kim Džong-una, a određene glasine su išle dotle da tvrde da je zapravo i jedina kojoj on veruje. U junu prošle godine pojavile su se i informacije da je vrlo lako moguće da je ona već sada desna ruka svom bratu, a da to nije ozvaničeno samo jer još uvek prolazi kroz proces ovladavanja.

Kim Džong Un
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

 

Koliki je njen značaj videlo se i prilikom susreta Kim Džon Una sa Donaldom Trampom u Singapuru, kada je trebalo da potpišu sporazum. Na stolu su ih čekala dva crna naliv pera, a jedan od ljudi iz pratnje severokorejskog vođe prišao je istom u rukavicama i dezinfikovao je. No, onda je Kimu prišla Jo-Džong, iz svog sakoa izvukla svoje sopstveno penkalo i upravo je njime potpisan sporazum. Takođe, južnokorejski analitičari uspešan susret Trampa i Džong Una pripisuju njoj, a njen položaj smatraju daleko višim od 9. osobe u zemlji.

Kada je reč o njenom privatnom životu malo se toga zna. Navodno je udata za sina jednog od istaknutijih političara u zemlji, a nagađa se i da je u maju 2015. dobila dete.

ŠOK! OVO JE NESTVARNO Tramp KROČIO na tlo Severne Koreje! Rukovao se sa Kim Džong Unom, a onda PREŠAO LINIJU! (VIDEO)

SVE OČI UPRTE U NJEGA! Tramp stigao na granicu, samo se ON čeka! (VIDEO)

SI ĐINPING STIGAO U SEVERNU KOREJU Srdačno ga dočekao Kim! Ovo je prva poseta kineskog predsednika posle 14 godina

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi