Sirijska vojska
Youtube/Printscreen
Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Deset sirijskih vojnika je danas poginulo, dok je 15 ranjeno tokom odbijanja napada na pozicije sirijskih vladinih snaga. Ovo je novinarima rekao rukovodilac ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji general-major Jurij Borenkov.

- Osamnaestog januara bande od 130 militanata, uz podršku pikapova sa teškim mitraljezima iz rejona grada u jugoistočnom pravcu, napali su odbrambene pozicije sirijskih vladinih snaga, koje su uspele da odbiju ofanzivu, samo zahvaljujući intenzivnoj upotrebi artiljerije i tenkova - rekao je Borenkov, prenosi Sputnjik.

Osim toga, tri bande od po 50 i 70 militanata napali su pozicije sirijske vojske. Tom prilikom su izgubili 15 svojih boraca, dok je 25 povređeno, pa su se militanti povukli na prvobitne pozicije.

- Tokom odbijanja napada militanata poginulo je 10 sirijskih vojnika, dok je 15 ranjeno - dodao je Borenkov.

Juče je ruski Centar za mirenje zaraćenih snaga u Siriji objavio da su sirijski militanti mobilisali sve snage u Idlibu i da nastavljaju da gađaju civilne objekte, uzdajući se u pomoć Zapada, koji bi još jednom svojim mešanjem pokušao da spreči odlučnu akciju sirijskih snaga u likvidaciji terorističkih gnezda u Idlibu.

Skoro 50 sirijskih vojnika ubijeno je u poslednja 72 sata, javlja ruska vojska

Više od 50 civila i oko 50 sirijskih vojnika ubijeno je u napadima militanata od 16. januara, upozorio je šef ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, Jurij Borenkov.

- Od 16. januara 2020. godine čak 47 sirijskih vojnika je ubijeno, a još 77 je ranjeno u napadima koje su izveli militanti. Ukupno je ubijen 51 civil, a ranjeno je njih 166 - rekao je on.

Prema Borenkovu, militanti u Siriji koriste redovno oružje i municiju zemalja članica NATO-a.

- Dok su ranije ilegalne naoružane grupe uglavnom koristile oružje i municiju najrazličitije proizvodnje, sada koriste u širokoj upotrebi redovnu municiju i oružje zemalja NATO-a - rekao je.

Takođe je rekao da su od 16. januara sirijske vladine trupe 16 puta bile pod napadima militanata u zoni deeskalacije Idliba.

- Tokom ovog perioda, terorističke grupe su izvele čak 253 napada granatiranja na naseljena mesta. Ovo je najozbiljniji rasplet tenzija nakon maja 2019. godine - naglasio je.

Četiri zone deeskalacije uspostavljene su u Siriji prema sporazumu koji su u maju 2017. postigle tri zemlje garanti sporazuma - Rusija, Iran i Turska.

Tri od četiri sada kontroliše Damask, dok je četvrta koja se nalazi u Idlibu, a delimično u susednim provincijama Latakija, Hama i Alepo, još uvek pod kontrolom terorista, a veći deo je pod kontrolom militanata Hajat Tahrir al Šama, poznatijeg kao Al Nusra front, Džabhat al Nusra ili jednostavno Al Kaida.