Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Poslanik Bundestaga Aleksandar Noj pozvao je na raspuštanje NATO, koji je "pokazao svoje pravo lice" tokom bombardovanja Jugoslavije i u ratu u Avganistanu.

Prema njegovim rečima, NATO je danas pretnja globalnoj bezbednosti, i u tom smislu Alijansa se mora raspustiti.

Pročitajte još:

U intervjuu nemačkom portalu "Frehetslibe", Noj je naveo da Alijansa koristi vojnu silu samo da bi zaštitila svoje „imperijalne interese", sistematski kršeći norme međunarodnog prava i podstičući vojne sukobe.

Tokom proteklih decenija, Alijansa je „pokazala svoje pravo lice", ističe Noj, navodeći primere bombardovanja Jugoslavije i rata u Avganistanu. Poslanik je naglasio da je to neophodno okončati, tako da partija „Levi" zahteva da Nemačka napusti Severnoatlantsku alijansu, a da se NATO raspusti i umesto toga stvori kolektivni sistem bezbednosti uz učešće Rusije, koja bi kao glavni cilj proglasila razoružanje.

Preporučujemo još:

Komentarišući ovu izjavu, ruski politikolog Nikolaj Dimlevič ističe da je Alijansa, na prvom mestu, derivat vojnoindustrijskog kompleksa SAD, iza koga stoji kapital od nekoliko biliona dolara.

- Generalni menadžer vojnoindustrijskog kompleksa SAD - Donald Tramp, postavljen je da namensku industriju jača, razvija i pumpa novcem, po mogućnosti, iz zemalja NATO-a. Zemlje NATO-a, kao što je Poljska, šireći strahove o 'ruskoj vojnoj pretnji', pokušavaju da stvore povoljne uslove za premeštanje američkih nuklearnih kapaciteta i i oružja na svoju teritoriju. A poslanik Bundestaga, koji je pozvao na raspuštanje NATO-a, govori da takva pretnja ne postoji i da njima nisu potrebne američke pare - Nemačka je samodovoljna zemlja, jedna od vodećih svetskih ekonomija - kaže Dimlevič.

Nemački politikolog Aleksandar Rar je u izjavi za ruske medije rekao da većina Nemaca želi da podrži politiku normalizacije odnosa sa Rusijom, ali je ocenio da takvi pozivi o raspuštanju NATO-a imaju samo „moralni značaj".