Vuhan pijaca
youtube
Vuhan pijaca

youtube

Vuhan pijaca, Foto: youtube

Epidemija smrtonosnog koronavirusa po svemu sudeći je krenula sa pijace u kineskom Vuhanu.

Ono što je šokiralo svet su fotografije sa pomenute pijace Huanan koronavirusom. Iako važi za tržnicu morskih plodova, tu se mogu naći mnogi drugi proizvodi koji ljudima sa Zapada izgledaju čudno, ali i odvratno.

Vuhan pijaca

youtube

Vuhan pijaca, Foto: youtube

U ponudi su ptice, zečevi, ali i pacovi, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, zatim magarci, kamile, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mesta, idealno za širenje virusa. Ne zna se ni odakle životinje potiču, a ni sama trgovina nije regulisana.

Vuhan pijaca

youtube

Vuhan pijaca, Foto: youtube

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su svi koji su prvi zaraženi u Vuhanu posećivali pijacu, radili na njoj ili tamo radili članovi njihovih porodica.

U nekim delovima Kine, uprkos zvaničnim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju da se tranžiraju ili čak jedu dok su još žive jer se sirovo meso u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra posebno zdravim.

Vuhan pijaca

youtube

Vuhan pijaca, Foto: youtube

 

Štaviše, kako piše Biznis insajder, ove pijace se i zovu "mokrim" zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

Tako se šire svakakve stvari, pa samim tim i virusi.

Osim toga, virusi imaju priliku da razviju mutacije koje im omogućavaju prelazak sa životinja na ljude.

Vuhan pijaca

youtube

Vuhan pijaca, Foto: youtube

Koronavirus se rapidno širi Kinom kao i drugim delovima sveta. Britanski stručnjak za dinamiku prenosa zaraznih bolesti Džonatan Rid predviđa da će za 2 nedelje stotine hiljada ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države, biti zaražene.

U novom naučnom radu ovaj stručnjak je predvideo kako će se u roku od 14 dana, odnosno do 4. februara 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, Vuhanu, biti veći od 190.000.