Avangard
screenshoot/twitter
Avangard, Foto: screenshoot/twitter

Ruski vojni eksperti ističu da je Rusija jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem i navode da "Avangard" može da savlada svaku protivraketnu odbranu u narednih 30 do 50 godina.

Kremlj je saopštio da je program kontrolnih probnih letova raketa sistema "Avangard" izvršen u celosti i da omogućava da se sistem uvede u naoružanje u postavljenom roku.

- Kompleks "Avangard" sa hipersoničnim bojevim blokom je jedinstveno oružje koje ima samo Ruska Federacija. O razvoju tog oružja je u martu objavio naš predsednik tokom obraćanja Federalnoj skupštini. Danas smo se još jednom uverili da Rusija ne baca novac tek tako, a da naše Oružane snage imaju najsavremenije naoružanje - kaže ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Koškin je naveo da je danas Rusija ispred drugih zemalja, uključujući i SAD, u proizvodnji raketa.

PROČITAJ JOŠ:

- Zbog toga, verovatno, američki predsednik na mesto vršioca dužnosti ministra odbrane nije postavio ni političara, ni vojnika, već inženjera, Patrika Šanahana. Amerikanci su u više navrata priznali da ozbiljno zaostaju u proizvodnji raketa, dok mi povećavamo naš uspeh i sada naše strateške raketne snage dobijaju takav tip raketnog sistema kakav niko drugi nema u svetu - istakao je Koškin.

"Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti atmosferom brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Kako je Putin svojevremeno rekao, te rakete "idu ka meti kao meteorit".

Ovaj sistem daje Rusiji mogućnost garantovane odmazde protiv agresora, bez obzira na to kakvu će raketnu odbranu imati u budućnosti, s obzirom na to da planska borbena jedinica leti duž nepredvidive putanje u gustim slojevima atmosfere i ne mogu da je presretnut ni postojeći ni perspektivni sistemi protivvazdušne odbrane.

Mislili su da je rusko oružje staro, zarđalo, dok nije došao mart...
Stručnjaci ističu da cela ruska grupa interkontinentalnih balističkih raketa u ovom trenutku može da prevaziđe bilo koji sistem protivraketne odbrane. Čak i ako SAD rasporede kosmičke sisteme za presretanje, stvore "slojeviti" sistem PRO, "Avangard2 će to moći s lakoćom da savlada.

Novi tip ruskog oružja će stupiti na dužnost 2019. godine. Prvi puk će biti raspoređen u strateškim raketnim snagama.

Komentari (1)

XXL

29.12.2018 16:44

Amerikanci mogu samo da zahvale svom sada bivšem pok. predsedniku Ronaldu Reganu na postojanju 'Avangard'-a koji se smejao sovjetima tj. rusima u lice i svojevremeno objavio veliku pobedu u 'hladnom ratu' ali je zaboravio da postoji i onaj - vreli. Sada su rusi objavili da su Oni ti koji su odneli pobedu u oba.