Marija Zaharova
Tanjug/Zoran Žestić
Marija Zaharova

Tanjug/Zoran Žestić

Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 * Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je danas kojim se to delom SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom

* Zaharova je reagovala na navode portparolke američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus na Tviteru da je Vašington razgočaran što na samitu lidera EU nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora

* Ona je dodala da razume da nakon izlaska Velike Britanije iz EU "treba zakrpiti rupu", ali Brisel, kako je navela, sam mora da shvati šta ga čeka od stupanja ovih zemalja u redove EU

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je danas kojim se to delom SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da lobiraju za njihovu integraciju u drugi kontinent.

key="bf2b01bd44404786959c66237c7e982a" data-card-branding="0" data-card-type="article-full">

Zaharova jednom rečenicom uništila sve koji priznaju lažnu državu! Od ovoga će se teško oporaviti!

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela da ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo ono neće biti država, rekavši da sa tom tvrdnjom nije saglasna budući da Kosovo i nije država.

 

Zaharova je na taj tačin reagovala na navode portparolke američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus na Tviteru da je Vašington razgočaran što na samitu lidera EU nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da podržava težnje tih zemalja da se pridruže EU i nastavak reformi za dobrobit njihovih građana.

"Može se razumeti da su američke diplomate 'pomešale' Arhangelsk sa Severodvinskom. Strana zemlja, nisu imali kartu. Ali kojim svojim delom se SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom kako bi lobirale za njihovu integraciju u udruženje na drugom kontinentu, to bi Stejt department trebalo da zna", navela je Zaharova na svom nalogu na Tviteru.

Ona je dodala da razume da nakon izlaska Velike Britanije iz EU "treba zakrpiti rupu", ali Brisel, kako je navela, sam mora da shvati šta ga čeka od stupanja ovih zemalja u redove EU, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Lideri EU prekinuli su razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dve zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu