Izrael
Tanjug/AP
Izrael

Tanjug/AP

Izrael, Foto: Tanjug/AP

Iransko učvršćivanje u Siriji usporava se kao rezultat tekućih operacija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), smatra načelnik Generalštaba IDF-a general-potpukovnik Aviv Kohavi.

Operacije su deo izraelske kampanje "Rat-između-ratova", koja je započela sredinom 2000-ih, a pojačala se nakon izbijanja sirijskog rata 2011. godine.

Kampanja ima za cilj da spreči Iran i njegove saveznike u razvoju sposobnosti koje će im omogućiti da krše izraelsku ravnotežu zastrašivanja.

Izrael, Palestina

Tanjug/AP

Izraelski general je potom otkrio da su Izraelske odbrambene snage tokom prošle godine pogodile više od 500 ciljeva u različitim oblastima.

Tel Aviv je preuzeo odgovornost za nekoliko udara na Siriju.

- Intenzivno dejstvujemo u šest oblasti. Postoje područja gde su aktivnosti svakodnevne, a postoje i one gde su ređe - rekao je Kohavi.

Porast intenziteta izraelskih udara na Siriju primećen je 2020. godine.

Dok Kohavi tvrdi da su iranske snage potisnute, situacija u ratom razorenoj zemlji nije se mnogo promenila u odnosu na prethodne godine.

Kohavi je, takođe, otkrio da je Izrael "izveo mnoge ofanzivne operacije" u sajber sferi, bez otkrivanja detalja po tom pitanju.

- Bliski istok je najpodeljena i najnasilnija regija na svetu - rekao je Kohavi.

- Većina zemalja koje okružuju Izrael imaju područja bez uprave, a to nas izaziva da preduzmemo "klasične mere".

Kohavijeve primedbe ukazuju na to da je Izrael još uvek uveren da će njegova vojna kampanja na kraju izbaciti Iran iz Sirije.

Ipak, čini se da vojni pritisak Tel Aviva sve više približava Damask i Teheran.

PROČITAJTE JOŠ: