Čakat Šerif
screenshoot/twitter
Čakat Šerif

screenshoot/twitter

Čakat Šerif, Foto: screenshoot/twitter

Stotine policajaca pretražuju istočnu Francusku u potrazi za beguncem koji je osumnjičen za napad na Božićni sajam u Strazburu, gde je ubijeno dvoje ljudi i ranjeno 12, od čega šest teško.

I nemačka policija je u lovu na dvojicu braće, Čekata i Samija Šerifa, čime se pridružila operaciji francuske policije, koja je privela četvoro članova porodice osumnjičenog napadača.

Francuska je podigla stepen sigurnosti na najviši nivo, a policija je objavila i portret begunca Šerifa Čekata, glavnog osumnjičenog, koji je prethodno bio na listi za posmatranje, kao potencijalna sigurnosna pretnja, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti kažu kako je 29-godišnjak "razvio radikalne stavove dok je bio u zatvoru".

U potrazi više od 700 policajaca

Više od 700 policajaca bilo je uključeno u drugi dan potrage, pretražujući Strazbur, koji se nalazi na zapadnoj obali reke Rajne, te ostale delove regije.

Policija je ujedno postavila kontrolne tačke na granici sa Nemačkom i ispituje osumnjičene prolaznike.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog napadača privedeni su na ispitivanje, izvestila je u sredu agencija Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi, što je potvrdio i državni tužiac u Oarizu Remi Hejtc.

Na novinarsko pitanje da li je policiji naređeno da Čekata uhvate živog ili mrtvog, portparol francuske Vlade je rekao: "Nije bitno. Najbolja stvar bi bila da ga pronađu što pre moguće."

Moguć beg u Nemačku

Loren Nunjez, službenik Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je u sredu da je osumnjičeni napadač mogao pobeći u susednu Nemačku.

Čekat ima 27 kaznenih presuda za krađu i nasilje i bio je u zatvorima u Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Tužilaštvo je u sredu saopštilo da je otvorena istraga kako bi se utvrdilo radi li se o terorističkom napadu.

Istraga je otvorena za "ubistvo povezano sa terorističkim napadom".

Tagovi