Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar
Tanjug/Dušan Aničić
Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar

Tanjug/Dušan Aničić

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

* Simptomi su glavobolja, bol u zglobovima, mišićima, temperatura i unutrašnja krvarenja

* Među preminulima ima i lekara

* Virus se prenosi direktnim kontaktom sa glodara ili izmetom glodara

Izbijanje 'Arenavirusa' ne daje predah bolivijskim lekarima, koji su u stalnoj borbi sa Ministarstvom zdravlja da identifikuju i kontrolišu virus koji je već izazvao smrtne slučajeve.

Pan-američka zdravstvena organizacija definisala je Arenavirus kao bolivijsku hemoragičnu groznicu, jer je epidemija nastala u Boliviji. Virus spada u viruse zonoze. Nakon nedelja neizvesnosti, objavljeno je da se ova epidemija prenosi direktnim kontaktom sa glodara ili izmetom glodara.

Simptomi su glavobolja, bol u zglobovima, mišićima, temperatura i unutrašnja krvarenja, tako da se lako može zameniti sa gripom. Do sada je poznato da virus ima period inkubacije od 14 dana, pa se preporučuje da se za vreme poljoprivrednih radova koristi zaštita.

Sve je počelo kada se farmer vratio sa useva pirinča sa simptomima epidemije, koja se u to vreme činila kao uobičajeni grip. Čoveku su pomagali lekari koji su nekoliko dana kasnije imali groznicu i više simptoma povezanih sa virusom. Farmer je umro 12. maja, zbog visoke temperature i unutrašnjeg krvarenja, a lekar koji ga je lečio je izgubio život krajem juna.

Pročitajte još:

 

​Još dva doktora u međuvremenu zaražena su Arenavirusom, jedan od njih je preminuo pre nekoliko dana, a drugi je u ozbiljnom stanju.

Do sada je najmanje četiri osobe umrlo od izbijanja bolesti, a stanovništvo je i dalje zabrinuto.

Predstavnik PAHO-a, dr. Alfonso Tenorio, istakao je da međunarodni stručnjaci jačaju kapacitete laboratorija za ispitivanje o riziku i biološkoj sigurnosti.

pacov

Profimedia

pacov, Foto: Profimedia

On je takođe najavio da nije neophodno proglasiti epidemiološko upozorenje.

"U ovom trenutku ne postoji globalni rizik za stanovništvo, ni u Boliviji, ni u susednim zemljama", rekao je predstavnik Panameričke zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravlja Bolivije tvrdi da nije bilo novih slučajeva zaraze.

Sa svoje strane, Bolivijsko lekarsko udruženje je stupilo u 24-časovni štrajk zahtevajući bolje uslove za rad posle smrti svojih kolega.

Tagovi