Korona virus, Holandija
EPA
Korona virus, Holandija

EPA

Foto: EPA

Nova varijanta virusa, karaksteristična trenutno za Njujork, deli pojedine sličnosti sa zaraznijim sojem iz Južnoafričke Republike, objavili su naučnici u sredu. Ova nova varijanta virusa po imenu B.1.526 je po prvi put otkrivena u uzorcima prikupljenim u decembru u Njujorku, a do sredine februara predstavljala je oko 12 odsto ukupnog broja zaraženih u Njujorku, objavili su u sredu naučnici sa Univerziteta Kolumbija.

Ova nova varijanta je tema rada koju je ove nedelje objavio California Institute of Technology. Nijedno od ova dva istraživanja još uvek nije prošlo naučnu recenziju, a naučnici sa Univerziteta Kolumbija kažu da su istraživanjem utvrdili da B.1.526 ima zabrinjavajuće sličnosti sa varijantama B.1.351 (iz Južnoafričke Republike) i varijantom P.1 (iz Brazila).

Nekoliko studija do sada sugeriše da su ove nove varijante virusa otpornije na postojeće vakcine, ali da i pored toga vakcine u svakom slučaju mogu da neutrališu virus i zaštite od teških oblika bolesti.

Sve tri novootkrivene varijante imaju mutacije na istom mestu proteinskog šiljka virusa, a za tu mutaciju E484K veruje se da slabi imuni odgovor organizma na virus.

Pročitajte još: