Kim Džong Un
Youtube printscreen
Kim Džong Un

Youtube printscreen

Kim Džong Un, Foto: Youtube printscreen

Moguće je da je severnokorejski lider Kim Džong Un bio van javnosti u nameri da se zaštiti od koronavirusa, rekli su u utorak južnokorejski zvaničnici.

Izveštava se da je Un mogao da bude teško bolestan nakon što se podvrgnuo kardiovaskularnoj hirurgiji 15. aprila, nakon iznenađujućeg odsustva sa svečanosti tog dana proslave rođendana Kim Il Sunga, utemeljitelja porodične komunističke dinastije.

"Tačno je da nikada nije propustio godišnjicu rođendana Kim Il-suna od kada je preuzeo vlast, ali mnogi događaji, uključujući proslave i banket, otkazani su zbog zabrinutosti od koronavirusa", rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja Kim Jeon Čul tokom sednice parlamenta.

Kim Džong Un

EPA

Kim Džong Un, Foto: EPA

Zvaničnici u Južnoj Koreji više puta su upozoravali na izveštaje da je Kim Džong Un bolestan i tvrde da nisu videli nova ili neobična kretanja u izolovanoj zemlji.

Američki i regionalni obaveštajni izvori tokom vikenda odbacili su spekulativne izveštaje međunarodnih medija o zdravstvenom stanju Kim Džong Una, uključujući sve veći broj onih koji tvrde da je mrtav.

Severna Koreja nije prijavila nijedan slučaj COVID-19, bolesti izazvane novim koronavirusom, uprkos granici koju deli sa Kinom.