Pad aviona
Tanjug/AP
Pad aviona

Tanjug/AP

Pad aviona, Foto: Tanjug/AP

- Ovo je bila komplikovana situacija u komplikovanom vremenu. Drugima je trebalo mnogo više vremena. Pre 32 godine SAD su oborile iranski putnički avion. Do danas, još uvek nisu izdali službeno izvinjenje. Američki oficir koji je bio odgovoran za obaranje aviona čak je dobio i medalju. U međuvremenu, Iranac koji je oborio ukrajinski avion sada je u zatvoru - rekao je Zarif u intervjuu za magazin u petak, odgovarajući na pitanje zašto je iranskoj vladi potrebno tri dana da prizna da je njena vojska oborila avion.

Džavad Zarif

EPA/ VALENTIN FLAURAUD

Džavad Zarif, Foto: EPA/ VALENTIN FLAURAUD

Ministar spoljnih poslova dodao je da su ljudi, zaista, imali pravo da se žale kako informacije nisu odmah obelodanjene, ali to nije bila greška vlade. Zarif je istinu saznao posle dva dana nakon obaranja aviona.

- To je tačka u kojoj su viši pripadnici vojske došli do konačnog zaključka da je to neko učinio greškom - dodao je visoki diplomata.

Pad aviona

Tanjug/AP

Pad aviona, Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li se planira sprovođenje međunarodne istrage nesreće, Zarif je rekao da je iranska strana pozvala Ukrajince da učestvuju u njoj.

- Otvoreni smo za učešće drugih. Sprovodimo odgovarajuću istragu zasnovanu na međunarodnim zahtevima  - rekao je iranski ministar spoljnih poslova.

Pad ukrajinskog aviona

Youtube/Printscreen

Pad ukrajinskog aviona, Foto: Youtube/Printscreen

Avion na letu 752 ukrajinske aviokompanije srušio se u blizini teheranskog aerodroma "Imam Homeini" nekoliko minuta nakon poletanja 8. januara.