MARIJA ZAHAROVA OPLELA PO AMERIKANCIMA ZBOG PROSLAVE DANA " D" Nikad se vi ne bi iskrcali u Francuskoj, da nije bilo Staljingrada i Kurska, tamo je slomljena KIČMA Trećeg rajha

Očitala im lekciju

Marija Zaharova
Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da ne treba preuveličavati doprinos saveznika u pobedi nad nacistima u Drugom svetskom ratu.

„Odajemo počast svim poginulima u borbama na drugom frontu u Evropi. Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je očigledan, ali ga ne treba preuveličavati i samim tim umanjivati značaj ogromnih napora SSSR-a, bez kojih ne bi ni bilo pobede“, prokomentarisala je Zaharova svečanost organizovanu u čast 75. godišnjice od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, koja se održava u britanskom Portsmutu.

 

 

„Kako navode istoričari, iskrcavanje u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na rezultate Drugog svetskog rata. Oni su već bili određeni pobedama Crvene armije, pre svega kod Staljingrada i Kurska“, rekla je ona.

„Velika Britanija, a zatim i SAD su tri godine na sve načine odugovlačile sa donošenjem odluke o drugom frontu, ograničavajući se na izvođenje vojnih operacija koje su imale lokalni značaj. Čekale su da maksimalno oslabi vojna moć Nemačke usled ogromnih gubitaka na Istoku i samim tim smanje svoje gubitke na Zapadu. Još jednom ponavljam da je to mišljenje istoričara“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije.

 

 

Ona je podsetila da je otvaranje Istočnog fronta trebalo da olakša realizovanje borbenih zadataka jedinicama Crvene armije, ali je u praksi ona sama morala da stiže u pomoć zapadnim saveznicima koji su trpeli poraze od nacista kod Ardena.

 

 

Podsetimo, saveznička vojska je počela da se iskrcava na severu Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi. Iskrcavanje je bilo najveća desantna operacija u istoriji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi