Aja Sofija
Tanjug/AP
Aja Sofija

Tanjug/AP

Aja Sofija, Foto: Tanjug/AP

Prema prezenterima projekta moraće da se podigne u regionu Hama!

Ovo je odgovor na sramnu odluku Turske koja glasi da je Aja Sofija umesto muzeja sada muslimanska bogomolja, iako istorija pokazuje da je prvobitno bila pravoslavno mesto.

Prema izveštajima, ruski vojnici stacionirani u bazi u blizini Latakije već pripremaju planove za izgradnju nove crkve.

Nadel al Abdulah predstavio se kao vođa inicijative, posebno poznat po tome što je glavni u policiji koja se predstavila kao snaga samoodbrane u sastavu pravoslavnih hrišćana, naznačena među paravojnim grupama raspoređenim sa Asadovim režimom u sukobu protiv militantnih džihadista Islamske države.

Ovu opciju sirijski mediji predstavljaju kao odgovor na izbor turskog političkog rukovodstva da reislamizira drevnu hrišćansku baziliku, koja je nakon osmanskog osvajanja Carigrada postala džamija i 1934. pretvorena u jednostavan muzejski kompleks odlukom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske.

U kontroverznom ključu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Milonov je takođe naglasio da sirijski predsednik Bašar al Asad nikada nije sanjao o pretvaranju hramova određene verske zajednice u mesta za molitvu povezana sa drugim verskim zajednicama.

PROČITAJTE JOŠ: