Benjamin Netanjahu
Shutterstock
Benjamin Netanjahu

Shutterstock

Benjamin Netanjahu, Foto: Shutterstock

Izrael se neće zaustaviti ni pred kim da osigura svoju bezbednost i možda će pokrenuti široku vojnu kampanju protiv Gaze ako lokalne oružane grupe nastave sa raketnim udarima, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu.

Sirene za vazdušni napad čule su se širom južnog Izraela po drugi put u ponedeljak. Izraelska vojska je saopštila da je oko 50 raketa ispaljeno iz Gaze ka izraelskoj teritoriji, a da je 90 odsto njih presretnuto.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Raketni udari naišli su na oštar odgovor, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su na Tviteru potvrdile da su izvršeni višestruki udari protiv ciljeva u Gazi.

- Sada udaramo avionima, tenkovima i helikopterima - najavio je Netanjahu tokom posete skladištu sistema za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola" u oblasti grada Ašdoda. Takođe je poslao posebnu poruku vođama militanata Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ).

Majke ubijenih Palestinaca

Shutterstock

Majke ubijenih Palestinaca, Foto: Shutterstock

- Ako se mir ne vrati, vi ste sledeći.

 

Govoreći kasnije tokom dana u izraelskom naselju Ariel na Zapadnoj obali, Netanjahu je izgovorio još pretnji.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

- Ne planiram da odustanem. Pored teških udara naših neprijatelja, Hamas i Islamski džihad moraju da razumeju - ovaj raketni napad na Izrael se neće nastaviti. Ako se potpuno ne zaustave, moraćemo da aktiviramo plan koji smo pripremili za široku kampanju. 

Netanjahu je rekao da je dobro upoznat sa cenom koju će trupe IDF-a, njihovi regruti, i njihove porodice morati da plate u takvoj kampanji.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

- Ne žurim u rat - rekao je premijer, ali ako je Izrael primoran da pokrene veliku ofanzivu, "teško Hamasu i Islamskom džihadu kada dođe taj dan. To je njihov izbor." Netanjahu je naglasio da njegove pretnje nisu prazne reči i da će "učiniti sve što je potrebno" kako bi vratio sigurnost ljudima na jugu Izraela.

Palestina protest Izrael

EPA/Alaa Badarneh

Palestina protest Izrael , Foto: EPA/Alaa Badarneh

Islamski džihad je saopštio kasno u ponedeljak da je njegov "vojni odgovor" Izraelu završen, bar za sada. Raketni baraž usledilo je nakon što su se na internetu pojavili video snimci IDF-a kako pomoću buldožera uklanjaju telo Palestinca, ubijenog dok je navodno pokušavao da postavi bombu na graničnu ogradu u gradu Gazan.

Palestinska devojčica

Shutterstock

Palestinska devojčica, Foto: Shutterstock

Izraelski napadi bili su usmereni ne samo na Gazu, već i na "teroristička mesta koja pripadaju terorističkoj grupi PIJ južno od Damaska u Siriji", navodi IDF. Međutim, većinu izraelskih raketa presrela je sirijska protivvazdušna odbrana.