Sirija
Tanjug/AP
Sirija

Tanjug/AP

Sirija, Foto: Tanjug/AP

 

* Nemci su ovom zabranom izgubili najvećg kupca na svetu i profit od 243 miliona evra

* Francuska takođe donela hitnu zabranu prodaje naoružanja Turskoj zbog napada na sever Sirije

* Blokada zbog napada na sever Sirije

Nemačka je juče donela odluku da zabrani izvoz oružja u Tursku zbog njene ofenzive na severu Sirije protiv kurdske milicije YPG, objavio je nemački nedeljnik Bild Am Sonntag prenoseći izjavu ministra spoljnjih poslova u subotu.

"U kontekstu turske vojne ofenzive na severoistoku Sirije, savezna vlada neće izdavati nove dozvole za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji", rekao je za list šef diplomatije Heiko Maas.

Američki vojnici napustili borbene položaje, Erdoganova sila ih potisla u brda, miris smrti lebdi u vazduhu! (FOTO)

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 12.10.2019. 08:48 Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom Turske, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.

 

Nemačka je prošle godine izvezla u Tursku oružje u vrednosti 243 miliona evra, što čini gotovo jednu trećinu svog nemačkog izvoza oružja, navodi list.

Osim toga, valja spomenuti da Turska vojska raspolaže s više od 700 tenkova nemačke proizvodnje, od čega je njih 350 Leopard 2A4, koji se smatraju među najboljima na svetu. Ili je to barem bio slučaj do pre koju godinu kad su upravo Turci izgubili nekoliko desetina tih tenkova u borbi s džihadistima za grad Al Bab krajem 2016. i 2017. godine.

 

Berlin nije prvi koji obustavlja izvoz oružja u Tursku. Nizozemska je u petak privremeno suspendovala izvoz oružja u Tursku zbog vojne ofenzive protiv Kurda na severoistoku Sirije.

Potpredsednik vlade Hugo de Jonge rekao je u petak kako će biti zabranjen nizozemski vojni izvoz za vreme trajanja turske ofenzive.

 

U sredu je Švedska najavila kako će zatražiti da Europska unija uvede embargo na prodaju oružja Turskoj. Švedska vlada nije izdala dozvolu za izvoz vojne opreme u Tursku 2018. i 2019. I Francuska obustavila izvoz oružja u Tursku

Francuska je u subotu objavila da obustavlja prodaju oružja Turskoj i upozorila Ankaru da njena ofenziva u severnoj Siriji ugrožava evropsku bezbednost.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"U očekivanju okončanja ofenzive Francuska je odlučila suspendovati sve planove izvoza oružja u Tursku koje bi moglo biti upotrebljeno u ofanzivi. Odluka odmah stupa na snagu", kaže se u zajedničkom saopštenju  francuskih ministarstava odbrane i spoljnjih poslova.

Sirija

Tanjug/AP

Sirija, Foto: Tanjug/AP

 

U saopštenju se kaže da će ministri spoljnjih poslova članica Evropske unije koordinirati svoje stavove u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu. 

Inače juče se društvenim mrežama proširila vest da je Tursja vojska napala pozicije francuskih jedinica na severu Srije, koji se bore protiv Islamske države kod grada Kobani i da je francuska artiljerija odogvorila na ovaj napad. Kasnije je ta vest iz nepoznatog razloga ukinuta, ali je Pentagon potvrdio da su delovi njihovi jedinica napadnuti i da su oni dogovorili na vatru kada su granate počele da padaju blizu njihovih položaja.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista