GRENEL PORUČIO - PLATIĆETE ZA SVE Nemci bi samo da koriste NATO, a sada ih Amerikanci stavljaju na crnu listu

Oštro kritikovan nemački ministar

 Ričard Grenel
Foto: printscreen/youtube

Prošle subote, američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel, navodno je napao nemačkog ministra spoljnih poslova Hejko Masa zbog njegove kritike odluke američkog predsednika Donalda Trampa da napusti Ugovor o otvorenom nebu.

Nemački zakonodavac Andreas Nik objavio je na Tviteru da izražava sumnju u nasleđe odlazećeg američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela u pogledu odnosa Berlina i Vašingtona.

Nik, koji je takođe šef delegacije zemlje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PACE), primetio je da su „tokom generacija, svaki američki ambasador koga sam lično upoznao - karijernog diplomatu ili politički imenovanog - navikli da napusti svoje mesto kao veoma cenjene ličnosti i pouzdani prijatelji Nemačke ".

"Sada neko odlazi uz pretnje kao da predstavlja neprijateljsku silu", dodao je nemački poslanik, u očiglednoj referenci na Grenela.

Američki ambasador je brzo odgovorio na tvitovanje da je Berlin navodno "uvek želeo da prestanem da tražim od vas da javno platite svoje obaveze prema NATO” i pozvao na okončanje gasovoda Severni tok 2.

NATO
Foto: EPA

Ove godine, nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je Severni tok 2 kao "veoma važan" projekat koji će koristiti ne samo Nemačkoj, već i mnogim drugim evropskim zemljama, pozivajući na njegov završetak bez obzira na pretnju Amerike sankcijama.

Američki izaslanik Berati obratio se nemačkom ministru spoljnih poslova zbog napomena na sporazum o otvorenom nebu
Rat reči Grenel-Nik dogodio se nakon što je izaslanik navodno naljutio njemačkog ministra Masa zbog kritičkih primedbi koje su se odnosile na nedavnu odluku SAD da se povuku iz Ugovora o otvorenom nebu (OST).

"Umesto da se žali na SAD, Mas je trebalo da pojača pritisak na Rusiju da ispuni svoje obaveze", rekao je Grenel prošle nedelje nemačkom listu Rheinische Post.

"Povlačenjem bi Sjedinjene Države značajno smanjile obim Ugovora o otvorenom nebu i oslabile čitav režim", naglasio je Mas.

Rusija je, zauzvrat, više puta odbacila optužbe SAD o nepoštivanju OST-a, upozoravajući da ta zemlja neće prihvatiti nikakve američke ultimatume o tom pitanju i da je odlučna da se uključi u dijalog zasnovan na jednakim uslovima.

Što se Berlina tiče, američki predsednik Donald prošle godine je tvrdio da Nemačka ne čini dovoljno kada je reč o finansiranju NATO-a, jer Berlin do 2024. planira da potroši 1,5% svog BDP-a, što je niže od smernice od 2%.

"Nemačka ne plaća svoj udeo. Imam sjajan osećaj za Nemačku, ali oni ne plaćaju ono što bi trebalo da plate", tvrdio je Tramp tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Beloj kući.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi