Nemački ministar napao Putina: Ti si prevarant! Opasno je vakcinisati milione ruskom vakcinom!

Alo.rs / businessinsider / A. B. | vesti 2020-08-12 17:02:07 2020-08-12 17:02:07

Nemački ministar zdravlja upozorio je da nova ruska vakcina protiv koronavirusa nije pravilno testirana i može izazvati nepoverenje javnosti u buduće vakcinacije ako se ispostavi da nije bezbedna ili neefikasna.

Ilustracija

Međutim, vakcina nije završila svoje ispitivanje faze 3, koje se smatraju ključnim u dokazivanju sigurnosti i efikasnosti vakcine i koje se obično završavaju pre nego što se odobri regulatorno odobrenje.

"Može biti opasno početi vakcinisati milione, ako ne i milijarde ljudi prerano, jer bi to moglo poprilično ubiti prihvatanje vakcinacije ako pođe po zlu, tako da sam veoma skeptičan prema onome što se dešava u Rusiji", nemački ministar zdravlja Jens Span rekao je u sredu.

"Bio bih zadovoljan ako bismo imali inicijalnu, dobru vakcinu, ali na osnovu svega što znamo - i to je osnovni problem, naime da nam Rusi ne govore mnogo - ovo nije dovoljno testirano", dodaje.

Spanove primedbe odjekuju do doktorka Entonija Faučija, vrhunskog američkog stručnjaka za zarazne bolesti, koji je u utorak rekao da "ozbiljno sumnja" da je Moskva razvila sigurnu i efikasnu vakcinu koja je bila spremna za upotrebu.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više