Nemačka uvela novu zabranu!

Alo.rs/Tanjug/T.Đ | vesti 2020-01-23 10:26:29 2020-01-23 10:26:29

Broj 18 označava prvo i osmo slovo alfabeta A i H, odnosno inicijale nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Shutterstock

Nemačka je zabranila neonacističku grupu Kombat 18 Dojčland, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Grupa Kombat 18 osnovana je početkom 1990. godine u Velikoj Britaniji, kao ekstremističko krilo Britanske nacionalne partije, a od tada su osnovani njeni ogranci u brojnim evropskim zemljama, prenosi AP.

Broj 18 označava prvo i osmo slovo alfabeta A i H, odnosno inicijale nacističkog lidera Adolfa Hitlera. Zehofer je dodao i da policija sprovodi racije protiv te grupe u šest nemačkih pokrajina, odnosno u Brandenburgu, Heseu, Maklenburg-zapadnoj Pomeraniji, Severnoj Rajni Vestfaliji, Reinland Falc i Turingiji.

On je rekao da su racije počele u ranim jutarnjim satima i dodao da za desničarski ekstremizam nema mesta u nemačkom društvu.

Pozivi za zabranu grupe usledili su nakon ubistva nemačkog političara Valtera Lubkea blizu Kasela u junu 2019. godine, a i evropska policijska organizacija Evropol upozorila je da grupa Kombat 18 predstavlja opasnost širom Evrope, prenosi Dojče vele.

Na osnovu zabrane, grupa neće moći da se sastaje, izdaje saopštenja i koristi logo grupe.

Expand player
Pogledajte više