"NATO JE NA KORAK OD RASKOLA" Nemačka gricka nokte, posle ovog poteza ni svi saveznici sveta ne mogu da im pomognu!

NATO se našao u komplikovanoj situaciji nakon saopštenja SAD da izlaze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i recipročnog odgovora Rusije na tu odluku, što je postao važan "politički uspeh" Vladimira Putina, navodi se u članku novinara Aleksandra Vila "Rusija - NATO 1:0", koji je objavljen u nemačkom listu "Nordvest cajtung".

NATO
NATO, Foto: Associated Press

- NATO se nalazi na korak od raskola po pitanju modernizacije oružja. Politički pejzaž Nemačke je takođe dao pukotinu - naveo je novinar.

On je podsetio da je premijer Donje Saksonije Štefan Vajl izjavio da je "potrebno novo kretanje u zaštiti mira".

Sa svoje strane, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl smatra instalaciju američkih raketa u Evropi kao odgovor na navodno rusko kretanje „pogrešan put“ i ne slaže se sa politikom lidera dveju država.

Podsetimo, nedavno su SAD, a potom i Rusija, objavile da izlaze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti istom merom na odluku SAD o istupanju iz Sporazuma, tako što će i sama obustaviti svoje učešće u njemu.

Rusija počinje naučno-istraživačke radove na stvaranju novih vidova raketa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi