MERKELOVA NA IVICI SUZA Ne sme da se zaboravi ko su zločinci, to smo mi - Nemci (FOTO/VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Memorijal Aušvic-Birkenau u Poljskoj, najzloglasniji nacistički logor, prvi put otkako je došla na vlast.

Angela Merkel u Aušvicu
Foto: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski/Markus Schreiber

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas, po prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu nemačke vlade, bivši koncentracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu i istakla da ono što se dogodilo u Aušvicu ljudski um ne može da shvati.

Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis "Rad oslobađa".

Ona je najpre obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi.

Položila je, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim venac na "zidu smrti", ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi.

- Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje - naglasila je ona.

Merkelova je istakla da su zločini nacista u ovom logoru neodvojivi od nemačkog identiteta.

- Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta - rekla je ona i ukazala da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.

Angela Merkel u Aušvicu
Angela Merkel u Aušvicu, Foto: AP/Czarek Sokolowski

Kazala je da se i sada suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije.

- Moramo da se suprostavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla - poručila je Merkelova dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.

Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem.

Merkelova je donela i donaciju od 60 miliona evra namenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije - baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera. 

Nemačka je već poklonila 60 miliona evra kada je fond osnovan pre deset godina, saopštio je Memorijal Aušvic-Birkenau, prenosi AP.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Angela Merkel je posetila i odala poštovanje žrtvama drugih nacističkih logora, a u izraelskom muzeju holokausta i memorijalu Jad Vašem bila je pet puta.

Na ovom stratišku bilo je do sada tek dva kancelara. Poslednja poseta jednog nemačkog kancelara bila je leta 1995. kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica. Pre njega je tadašnji kancelar Helmut Šimit 1977. kao prvi nemački kancelar obišao ovo stratište.

Da podsetimo, snage nacističke Nemačke ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu. Logor je oslobodila sovjetska armija 1945. godine.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi