Žurka, klub, mladi, splav
Profimedia
Žurka, klub, mladi, splav

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Loren Meklaski bila je zabrinuta i frustrirana kada je 19. oktobra pozvala policiju u gradu Salt Lejku u Americi.

Već osuđivani seksualni prestupnik kog je upoznala mesec dana ranije, konstantno ju je uznemiravao, pošto je okončala njihovu kratku vezu. Ali, policija na Univerzitetu u Juti, gde je studirala, nije učinila dovoljno da ga zaustavi, ispričala je u pomenutom pozivu.

- Brinem se, jer sam imala posla sa policijom u kampusu na Univerzitetu. Prošle subote sam ga prijavila i do sada nisam dobila odgovor – rekla je dispečeru policije.

- Ništa nisu uradili – dodala je ona.

Meklaskijevu (21), koja se bavila i atletikom, upucao je njen progonilac, tridesetsedmogodišnji Melvin Rouland, 22. oktobra, navode zvaničnici. Melvin, koji je već osuđivani seksualni prestupnik i proveo je više od decenije u zatvoru, izvršio je samoubistvo samo nekoliko sati nakon što je policija krenula u potragu za njim.

Istraga ubistva otkrila je da policajci na Univerzitetu u Juti nisu znali kako da potraže kriminalnu prošlost ili informacije o uslovnom otpustu. Utvrđeno je i da je Melvin triput pušten na uslovnu slobodu u različitim vremenskim intervalima, kao i da ju je dvaput prekršio i vratio se u zatvor.

Univerzitet je naveo da su ova pitanja bila više sistemske prirode i nisu povezana sa bilo kakvim individualnim greškama.

- Izveštaj tima za reviziju otkrio je nedostatke u obuci, podizanju svesti i sprovođenju određenih politika, a ne u individualnom učinku – istakao je Univerzitet.

Roditelji se ne slažu sa zaključcima

Loren i Melvin su se upoznali u baru u septembru i zabavljali se mesec dana, dok Meklaskijeva nije otkrila njegovu kriminalnu prošlost, kao i da ju je lagao za ime i godine, javljaju lokalni mediji. Okončala je vezu 9. oktobra, prema rekonstrukciji događaja.

Pročitajte još:

Tokom naredne dve nedelje, zvala je policiju u kampusu bezbroj puta kako bi prijavila uznemirujuće poruke, kao i pokušaje iznude. Ispričala im je da mu je na račun uplatila 876 evra, u nadi da neće javno otkrivati njene kompromitujuće fotografije.

Snimak poziva policiji pokazuje da je Loren bila izuzetno frustrirana tempom istrage na Univerzitetu. Policiju u Salt Lejku prvi put je pozvala 13. oktobra i prijavila ucenu, na šta joj je dispečer naložio da se posavetuje sa policijom Univerziteta u Juti.

- Već sam ih kontaktirala. Hoću i sa vama da razgovaram. Da, bila sam zabrinuta, jer nisam sigurna koliko im je vremena potrebno – rekla je Loren.

Nedelju dana kasnije, ponovo je zvala policiju u Salt Lejku povodom slučaja i navela koliko je vremena prošlo. I ovog puta ju je dispečer uslovio na školsku policiju, u čijoj je nadležnosti slučaj bio.

Lorenini roditelji Džil i Metju Meklaski najavili su opovrgnuće izveštaja Univerziteta o njenom slučaju. Njihovo pobijanje se zasniva na brojnim primerima kada policija Univerziteta u Juti nije uspela da predupredi ono što je kasnije, prema njihovim rečima, preraslo u opasnost.

- Uz dužno poštovanje, mi se ne slažemo sa zaključkom da se Lorenino ubistvo nije moglo izbeći. Bilo je mnogo prilika da se ona zaštiti tokom skoro dve nedelje, otkad je naša kćerka počela da izražava zabrinutost za svoju situaciju do njenog ubistva – napisali su roditelji.