Putin i Tramp
AP/Hau Dinh
Sinaj, nafta, Egipat

Profimedia

Nafta, Foto: Profimedia

Rusija će u okviru sporazuma smanjiti proizvodnju nafte za 230.000 barela dnevno, rekao je novinarima ministar nafte Iraka Tamer el Gabdan.

On je ranije u petak saopštio da je OPEK na zasedanju odlučio da se proizvodnja nafte smanji za 800.000 barela dnevno, očekujući od drugih zemalja-potpisnica sporazuma OPEK+ da smanje proizvodnju tog energenta za 400.000 barela dnevno.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, smanjenje proizvodnje će se računati u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine za sve zemlje osim Kuvajta, za koji će merilo biti nivo proizvodnje u septembru.

Putin i Tramp

AP/Hau Dinh

Putin i Tramp, Foto: AP/Hau Dinh

Obim smanjenja će biti "do tri odsto za svaku zemlju". Sporazum se zaključuje na šest meseci, a o njemu će se ponovo raspravljati u aprilu sledeće godine.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhejl el Mazrui naveo je da su Iran i Venecuela isključeni iz sporazuma zbog sankcija, a Libija zbog situacije u toj zemlji.

SAD su nakon dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, otpečatile sve svoje rezerve i postale jedna od najvećih proizvođača tečnog zlata u svetu. Taj potez doveo je do konkurencije na tržištu, što je dovelo do pada cena nafta, što je indirektno pogodilo sve zemlje izvoznice.