Tajms skver Njujork
Profimedia
Njujork, Menhetn

Profimedia.rs

Njujork, Menhetn, Foto: Profimedia.rs

 

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio proglasio je danas u delovima Bruklina obaveznu MMR vakcinaciju za stanovništo koje živi u ugroženim područjima ili će se suočiti sa kaznama, kao odgovor na epidemiju malih boginja u tom delu gradu.

"Najveća epidemija malih boginja u gradu od 1991. godine uglavnom je ograničena na ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Villiamsburgu, delu Bruklina sa 285 potvrđenih slučajeva od oktobra, u odnosu na samo dva prijavljena slučaja u 2017. godini", rekao je de Blazio na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

"Ovde je epicentar epidemije malih boginja koja je veoma zabrinjavajuća i moramo odmah delovati", naglasio je gradonačelnik Njujorka.

Među 285 potvrđenih slučajeva, samo 39 nisu deca.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Prema odluci gradonačelnika, ljudi koji žive u tom delu Bruklina i koji nisu vakcinisani protiv malih boginja, a postoji mogućnost da su bili izloženi virusu, moraju da prime MMR vakcinu, odnosno vakcinu za male boginje, rubeolu i zauške.

Zvaničnici ministarstva zdravlja, koji su učestvovalli na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom, saopštili su da se bolest lako širi i da može biti fatalna.

Oni su izneli podatke da do sada nije bilo potvrđenih smrtnih slučajeva, ali da je 21 osoba hospitalizovana, a petoro je primljeno na intenzivnu negu.

Boginje svrab češanje alergija bubuljice morbili male boginje

shutterstock

Boginje svrab češanje alergija bubuljice morbili male boginje, Foto: shutterstock

 

Pojašnjeno je i da će zvaničnici Ministarstva zdravlja proveravati evidenciju o vakcinaciji svakog ko je bio u kontaktu sa inficiranim pacijentima u određenim delovima Bruklina.

Oni koji nisu primili MMR vakcinu i ne mogu dati druge dokaze o imunitetu, kao što je dokaz da su ranije imali male boginje, suočavaju se sa novčanom kaznom do 1.000 dolara.

Ovo je prvi put da je Njujork proglasio obaveznu vakcinaciju u novijoj istoriji, saopŠtili su zvaničnici ministarstva zdravlja.

Grad Njujork je ranije već doneo mere kojima se nalaže da zaražena deca i tinejdžeri ne mogu da borave na javnim mestima, ili da pohađaju nastavu u školama.