Sneg u Evropi
Tanjug
Sneg u Evropi

Tanjug

Sneg u Evropi, Foto: Tanjug

Agencija AP navodi da je u poslednjih 10 dana u Evropi najmanje 21 osoba izgubila život u snežnom nevremenu.

Snežne padavine su paralisale pojedine delove Nemačke i Švajcarske - u petak nisu saobraćali vozovi, a škole su bile zatvorene, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Pročitajte još:

U Bavarskoj je palo najviše snega, a Crveni krst je pomagao vozačima koji su ostali zaglavljeni na putevima, dok je jedan devetogodišnji dečak poginuo nedaleko od Minhena kada je na njega palo drvo.

Sneg u Evropi

Tanjug

Sneg u Evropi, Foto: Tanjug

Tri osobe su povređene kada se lavina u švajcarskim Alpima sručila na restoran jednog hotela. Veruje se da su svi gosti hotela evakuisani.

U Švedskoj i Norveškoj snežna oluja blokirala je puteve, dok su u Austriji spasioci uspeli da spasu 41-godišnjeg poljskog snoubordera koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmbanu.

U Austriji se u petak situacija malo stabilizovala nakon što je prethodnih danas u pojedinim delovima zemlje palo tri metra snega.

Sneg u Evropi

Tanjug

Sneg u Evropi, Foto: Tanjug

 

Protekle nedelje devet osoba je poginulo, a dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali.

- Ovolika količina snega na visinama iznad 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina - rekao je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Sneg u Evropi

Tanjug

Sneg u Evropi, Foto: Tanjug

Austrijska vojska poslala je helikoptere da "oduvaju" sneg sa krošnji drveća da bi se smanjio rizik od padanje stabala na železničke pruge i puteve.

U Švedskoj snažan snežni vetar pogodio je severne delove zemlje, koji je ponegde dostizao brzinu i od 49,7 metara u sekundi.

Na severu Norveške, jedan vozač kamiona opisao je kako je sa drugim vozačima bio celu noć zaglavljen na planinskom putu.